Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Újabb intézkedések

Újabb intézkedések

Az egész országban ingyenes a közterületi parkolás hétfőtől- jelentette be vasárnap Orbán Viktor a Facebook-oldalán. A gépjárművel közlekedőknek könnyebbséget jelenthet ugyan a döntés, az önkormányzat számára azonban ez nagy bevételkiesést jelent, csakúgy, mint az eddig helyben maradó gépjárműadó elvonása. Az így elmaradó bevétel Gyöngyös esetében több százmillió forintos nagyságrendben mérhető, ezért a járvány lecsengése után biztosan új költségvetést kell készítenie a városnak.

Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán jelentette be, hogy a járvány lassítása érdekében újabb lépésről döntöttek.

Már kihelyezték az automatáknál a tájékoztatókat és leragasztották a pénzbedobó nyílásokat. A kormány döntése értelmében mától ingyenes a parkolás. Emellett a védekezés érdekében elvonják az önkormányzatoktól a náluk maradó gépjárműadót is, ami önmagában több mint 100 millió forint Gyöngyösön. Hiesz György polgármester tájékoztatójában elmondta, a városnak ez a 2 tétel közel 200 millió forint mértékű kiesést jelent, amit tetéz, hogy a termelés is lassul, így az iparűzésiadó-bevételek is csökkenni fognak.

– A termelés egyharmadával esett vissza. Ez Gyöngyös városának helyi iparűzési adóra lefordítva kb. 750 milliós kiesést jelent. Ha 5-5 százalékot csökken a termelés és az iparűzési adónk, akkor ez minden 5 százaléknál 125 millió forintot jelenthet. Ez azt prognosztizálja, hogy az év közepétől, ősztől nagyon komoly nehézségei lehetnek az önkormányzatnak, egy vadonatúj költségvetést kell készítenünk – magyarázta.

A vírushelyzettel kapcsolatban kiemelte, hogy Gyöngyösön nincs újabb megbetegedés, de továbbra is kéri a lakosokat, hogy, aki teheti, maradjon otthon! Hozzátette, hogy a 65 év felettiek számára szórólapokat osztanak majd, mert a kijárási korlátozás ellenére is sokan járják a várost.

Azt is hozzátette, gyorsteszteket rendeltek, hogy a leginkább érintetteket szűrhessék.

– Mai nap megrendeltünk gyors teszteket ez azt jelenti, hogy 10-15 perc alatt megtudjuk szűrni azokat a kollegákat akik úgymond a tűzvonalba vannak. Ilyenek a szociálisterületen dolgozók, idősek bentlakásos otthona gyermekek, családok átmeneti otthona, hajléktalanszálló, azok a szociális területen dolgozó kollegák akik naponta találkoznak idős emberrel, illetve azok a kollégák akik közvetlenül az irányításban részt vesznek, illetve a háziorvosok – sorolta.

A teszteket ismételni fogják a fertőzésveszély elkerülése érdekében. A megürült bérlakásokat pedig azoknak az orvosoknak ajánlják fel a járványidőszakban, akik városunkba jönnek gyógyítani.

A polgármester végül elmondta, hogy ha törvényi felhatalmazás engedi, akkor a sűrűbben látogatott helyeken beltérben elrendeli a kesztyű és szájmaszk kötelező használatát, amit majd ellenőrizni is fognak.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A hétfői adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális - hírek röviden
09:02
Mese - A tulipánná változott királyfi
09:15
Cimbaliband és Danics Dóra & Gera Attila - Ederlezi és Balkánia
09:18
Reklám
09:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:36
Nézőtér - kulturális magazin
10:06
Reklám
10:09
Szigetmonostor a béke szigete - dokumentumfilm
10:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:46
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Egyiptom_1. rész
11:12
Reklám
11:14
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Mese - A bolond falu
18:12
Zongoraavató hangverseny (részlet)
18:18
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Fórum 1. rész – közéleti magazin
19:02
Reklám
19:04
Fórum 2. rész – közéleti magazin
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
20:12
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság