Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Újabb intézkedések

Újabb intézkedések

Az egész országban ingyenes a közterületi parkolás hétfőtől- jelentette be vasárnap Orbán Viktor a Facebook-oldalán. A gépjárművel közlekedőknek könnyebbséget jelenthet ugyan a döntés, az önkormányzat számára azonban ez nagy bevételkiesést jelent, csakúgy, mint az eddig helyben maradó gépjárműadó elvonása. Az így elmaradó bevétel Gyöngyös esetében több százmillió forintos nagyságrendben mérhető, ezért a járvány lecsengése után biztosan új költségvetést kell készítenie a városnak.

Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán jelentette be, hogy a járvány lassítása érdekében újabb lépésről döntöttek.

Már kihelyezték az automatáknál a tájékoztatókat és leragasztották a pénzbedobó nyílásokat. A kormány döntése értelmében mától ingyenes a parkolás. Emellett a védekezés érdekében elvonják az önkormányzatoktól a náluk maradó gépjárműadót is, ami önmagában több mint 100 millió forint Gyöngyösön. Hiesz György polgármester tájékoztatójában elmondta, a városnak ez a 2 tétel közel 200 millió forint mértékű kiesést jelent, amit tetéz, hogy a termelés is lassul, így az iparűzésiadó-bevételek is csökkenni fognak.

– A termelés egyharmadával esett vissza. Ez Gyöngyös városának helyi iparűzési adóra lefordítva kb. 750 milliós kiesést jelent. Ha 5-5 százalékot csökken a termelés és az iparűzési adónk, akkor ez minden 5 százaléknál 125 millió forintot jelenthet. Ez azt prognosztizálja, hogy az év közepétől, ősztől nagyon komoly nehézségei lehetnek az önkormányzatnak, egy vadonatúj költségvetést kell készítenünk – magyarázta.

A vírushelyzettel kapcsolatban kiemelte, hogy Gyöngyösön nincs újabb megbetegedés, de továbbra is kéri a lakosokat, hogy, aki teheti, maradjon otthon! Hozzátette, hogy a 65 év felettiek számára szórólapokat osztanak majd, mert a kijárási korlátozás ellenére is sokan járják a várost.

Azt is hozzátette, gyorsteszteket rendeltek, hogy a leginkább érintetteket szűrhessék.

– Mai nap megrendeltünk gyors teszteket ez azt jelenti, hogy 10-15 perc alatt megtudjuk szűrni azokat a kollegákat akik úgymond a tűzvonalba vannak. Ilyenek a szociálisterületen dolgozók, idősek bentlakásos otthona gyermekek, családok átmeneti otthona, hajléktalanszálló, azok a szociális területen dolgozó kollegák akik naponta találkoznak idős emberrel, illetve azok a kollégák akik közvetlenül az irányításban részt vesznek, illetve a háziorvosok – sorolta.

A teszteket ismételni fogják a fertőzésveszély elkerülése érdekében. A megürült bérlakásokat pedig azoknak az orvosoknak ajánlják fel a járványidőszakban, akik városunkba jönnek gyógyítani.

A polgármester végül elmondta, hogy ha törvényi felhatalmazás engedi, akkor a sűrűbben látogatott helyeken beltérben elrendeli a kesztyű és szájmaszk kötelező használatát, amit majd ellenőrizni is fognak.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A hétfői adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Zongoraavató hangverseny 1. rész
09:35
Reklám
09:37
Nézőtér - kulturális magazin
10:07
Reklám
10:09
Zongoraavató hangverseny 2. rész
10:37
Kilátó - megyei magazin
11:03
Reklám
11:05
Empty Pubs és a Gyöngyszem Zenekar koncertje
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Mese – A banya
18:11
Ízelítő - Különkiadás
18:18
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Fogadóóra 1. rész – közéleti magazin
19:02
Reklám
19:04
Fogadóóra 2. rész – közéleti magazin
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból
20:12
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság