Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Autópiaci körkép

Autópiaci körkép

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Kilencven százalékkal csökkent az új autók eladása áprilisban Magyarországon. A koronavírus váratlan megjelenése és gyors terjedése nehéz helyzetbe hozta a magyar autópiacot: a kereslet egyik pillanatról a másikra drámaian visszaesett. A hazai szalonok alkalmazkodtak ugyan a helyzethez és nyitottak az online tér felé, de így is jelentős a forgalomcsökkenés. A veszélyhelyzet a használtautó piacot sem kímélte, itt is több mint 40 százalékkal kevesebb járművet helyeztek forgalomba.

A veszélyhelyzet elején 80-90 százalékos volt az új autók eladásának visszaesése ebben a gyöngyösi autókereskedésben is, azonban amióta enyhítettek a szabályokon egyre többen térnek be a szalonba – mondta el a cég ügyvezetője. Emellett az online értékesítés is sikeres náluk, ebben a hónapban például már 15 ilyen autóvásárlás történt. Ez pedig a kedvező áraknak is köszönhető.

– Nagyon jó áron lehet most autót venni, egyébként használt autót is, illetve új autót is. A meglévő készlet melyik importőrnek mennyi készlete volt ez nyilván nagyban befolyásolja ezt, de például nekünk is nagy készletünk van és a készlet felszámolása óriási, akár milliós akciókkal is lehet most autót venni. Annak ellenére, hogy most az euró-forint árfolyam nem kedvező – magyarázta Tóth Máté, a Shick-R Kft. ügyvezető-igazgatója.

A cég ügyvezetője hozzátette, ha visszaáll a rend, akkor az autók ára is növekedni fog. Továbbá elmondta, hogy ők szerencsésebb helyzetben voltak, ugyanis nekik folyamatosan volt munkájuk, így alkalmazottakat sem kellett elbocsátani.

– Az értékesítő kollégáknak volt dolga folyamatosan, mert azok az autók amiket régebben rendeltek meg, azok most érkeztek meg, ezeket az autókat most kellett átadni. A szerviz az első két hét után szintén magára talált, ott is azt tudom mondani, hogy 95 majdnem 100 százalékon működik. Az új autó értékesítés visszaesésben volt, de én azt látom, hogy ha nem is az eredeti, vagy a tavalyi ugyanezen időszakhoz nézve, de vissza fog most állni – sorolta.

A szalonok többsége pedig új autó vásárlás esetén beszámítja a régit, ami hatással van a használt autók eladására, emellett alig hozhatók be a külföldi járművek, ami csökkenti a választékot, így emiatt is kisebb az érdeklődés. Az enyhítéseknek köszönhetően valószínűleg ez az ágazat is növekedésbe kezdhet – vélik a szakértők.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Horvátország_Varasd
14:56
Máterka - dokumentumfilm
15:30
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Egy út a hegyeken keresztül - dokumentumfilm
16:30
Reklám
16:34
G25 – gazdasági magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:53
Hangverseny J. S. B A C H műveiből - A Savaria Barokk zenekar koncertje (részlet)
19:09
Reklám
19:13
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
19:25
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:37
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:06
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság