Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Bővítették az áruk jelölését

Bővítették az áruk jelölését

A sertéshúsoknál bevezetett jelölési előírás mellett július 15-től, a pultból kínált baromfi-, juh- és kecskehús esetében is fel kell tüntetni a származási országot. A csomagolatlan formában árusított zöldségeknél és gyümölcsöknél kiírással, hazai termék esetén pedig zászlóval is jelölni kell a Magyarországon termesztett árukat. A rendelkezés célja, hogy a vásárlók megfelelően tájékozódjanak és könnyebben tudják választani a magyar termékeket.

A nem előrecsomagolt sertéshúsoknál már január 15-e óta fel kell tüntetni az állat származási helyét, és ha eltérő, a vágási helyét is. A pozitív visszajelzéseknek köszönhetően, július 15-étől újabb termékköröknél tették kötelezővé a származási információk jelölését: A húsok esetében a juh, a kecske és a baromfitermékeknél is szerepeltetni kell a származási helyet – tudtuk meg az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkártól.
A nem előrecsomagolt, zöldség és gyümölcs esetében is már szövegesen fel kell tüntetni a származási országot. Magyarországon termesztett áru esetében, pedig az országzászlót is meg kell jeleníteni – tette hozzá Zsigó Róbert.

– Szeretnénk ezzel az intézkedéssel segíteni azt, hogy mivel megnövekedett a kereslet a magyar élelmiszerek, a magyar termékek iránt, hogy a vásárlók, akik betérnek az áruházakba, boltokba, azok megfelelő tájékoztatást kaphassanak és könnyebben tudják választani a magyar élelmiszereket, akár húsoknál, akár magyar zöldségnél és gyümölcsnél. – nyilatkozta híradónknak Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára.

Az államtitkár kiemelte: Amelyik kereskedelmi egység nem tartja be az új szabályozást többszöri felszólításra sem azt szankcionálni fogják.

– A rendeletet a kereskedelmi egységeknek be kell tartaniuk. A húsok esetében 200 m2 feletti árusoknál, zöldség gyümölcs esetében a termelői piacok kivételével mindenhol, azok nyílván az ellenőrzések során figyelmeztetésben fognak részesülni. Mindent szeretnénk elkövetni azért, hogy a vásárlók tudatosan tudják választani a magyar élelmiszereket. – tette hozzá az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár.

Zsigó Róbert azt mondja: a jövőben bővülhet a jelölt termékek palettája, azonban előtte megvizsgálják, hogy most a zöldségeknél, gyümölcsöknél, illetve a kibővített húsoknál mik lesznek a tapasztalatok.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
A magyarság totemállatainak nyomában - ismeretterjesztő film
15:21
Cimbaliband Balkan Projekt - Temelia
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Hangverseny J. S. B A C H műveiből - A Savaria Barokk zenekar koncertje (részlet)
16:05
Fórum 1. rész – közéleti magazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:34
Fórum 2. rész – közéleti magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Hit világa – vallási műsor - ismétlés
18:12
Világörökség - Betlér
18:20
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:40
Sport7 1. rész – sport magazin - ismétlés
19:06
Reklám
19:09
Sport7 2. rész – sport magazin - ismétlés
19:35
Nápolyi 1. rész - ismétlés
20:01
Reklám
20:04
Nápolyi 2. rész - ismétlés
20:30
Képújság