Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Szigorítások a második hullám küszöbén

Szigorítások a második hullám küszöbén

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A tavaszi értékekhez képest is kimagasló az új koronavírussal fertőzöttek száma Magyarországon. Az esetszámok a szakértők szerint főként a külföldről történt behurcolás és a közösségi terjedés miatt emelkednek, a kormány ezért ma éjféltől szigorítja a beutazást. Elsejétől néhány kivételtől eltekintve külföldi állampolgár nem léphet be az ország területére, magyar állampolgárok pedig 14 napig karanténba kell, hogy vonuljanak. Gyöngyösön továbbra is kötelező a maszkhasználat és az előírások betartása a városi intézményekben.

„A következő hetekben életbe léphet újra egy szigorúbb intézkedés-sorozat” – Hiesz György ezt augusztus 12-én mondta, hiszen már akkor folyamatosan emelkedtek a regisztrált koronavírusos esetek. A polgármester saját hatáskörben már akkor kijelentette, hogy szigorúbban számon kérik a városi intézményekben a szabályok betartását, és ismét ellenőrizni fogják a maszkhasználatot ezeken a helyeken. Az idősek otthonában szigorú látogatási rend van érvényben, az óvodákban, bölcsődékben ismét szigorítottak, valamint az iskolák is az Oktatási Hivatal és saját szabályaik alapján kezdhetik meg a tanévet.

Az Országos tisztifőorvos tájékoztatása szerint mára 178 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus- fertőzést, ezzel 6139 főre nőtt hazánkban a beazonosított fertőzöttek száma. A megbetegedés ismét gyorsul, a halálozás viszont ritkább. Müller Cecília szerint ennek oka, hogy most leginkább a fiatalok körében terjed a vírus, ezért a betegség lefolyása jellemzően enyhe.
Országunkban eddig 615-en haltak bele a betegségbe. A megbetegedések száma az egész világon emelkedik, a járvány második hullámának idejét éljük.
Az esetszámok főként a külföldről való behurcolás és a közösségi terjedés miatt emelkednek, a kormány ezért ma éjféltől szigorítja a beutazást.

– Szeptember elsejétől külföldi állampolgár Magyarország területére nem léphet be, csak indokolt kivételekkel, biztonsági szabályok megtartása mellett. Külföldről hazatérő magyar állampolgárok pedig 14 napig, vagy mindaddig, amíg két nap különbséggel két negatív tesztet nem tudnak bemutatni, karanténba kell, hogy vonuljanak. – tájékoztatott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A szomszédos államok polgárai és az ott élő magyar állampolgárok Magyarország területére legfeljebb 24 órára az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre beléphetnek, de ezt a sávot nem hagyhatják el. Azt egyelőre nem tudni, hogy akár helyi, akár országos szinten várhatóak-e további szigorítások.


Tovább az archívumra