Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Sok a kérdőjel az egészségügyi gyermekellátásban

Sok a kérdőjel az egészségügyi gyermekellátásban

Nem csak a szülőkben, az egészségügyi szakemberekben és a pedagógusokban is sok a kérdés a tanévkezdés kapcsán. Egy országos tájékoztató alapján ugyanis akár egyetlen tüsszentés, fejfájás is elég lehet ahhoz, hogy a gyermek ne mehessen közösségbe – legalább 10 napig.

Az orvosok egy része a közösségi oldalon arról számolt be néhány napja, hogy egy szigorú eljárásrend szerint kell dolgozniuk a tanévben. Azt írják, nincs mérlegelési lehetőségük: akár egyetlen banálisnak látszó tünet is elég lehet ahhoz, hogy egy gyermek 10 napig ne mehessen közösségbe, hisz szigorúan véve mind lehet akár a koronavírus tünete is.

– Akár egy enyhe hőemelkedéssel, náthával, fáradékonysággal, izomfájdalmakkal, mint bármely más vírusfertőzésnél, sőt a gyerekeknél hányás, hasmenés formájában is jelentkezhet a betegség. Ha ilyen tüneteket tapasztalnak, akkor sajnos, biztonsági okokból a gyerekeknek otthon kell maradniuk a tünetek kezdetétől számított 10 napig. Csak abban az esetben mehetnek a közösségbe, ha legalább 3 napja láztalanok és nincsenek tüneteik egyáltalán. – mondta Dr. Molnár Marianna gyermek háziorvos.

Egyrészt érthető, hogy sem az intézmények sem a szakemberek nem kockáztathatnak ebben a helyzetben, de az intézkedés számos kérdést felvet minden érintettben. Ebben az időszakban ugyanis egyrészt az allergia, de a közösségbe kerülés önmagában, vagy a változó időjárás is kiválthat ilyen tüneteket minden évben. Felmerül a kérdés, mit tehet a szülő, hogyan tud otthon maradni ennyit a gyermekkel, tolerál-e a munkahely, illetve a sok hiányzás miatt el tudja-e végezni a gyermek a tanévet. A legtöbben igyekeznek megérteni a helyzetet, de az már most tudható, hogy nehéz időszak ellőtt állunk:

Árnyalja az összképet az, hogy az orvosok számára sem egyértelmű a helyzet. Sok esetben ismerik az általuk évek óta kezelt gyermeket – tüneteikkel együtt és sokuk úgy gondolja, árnyalható a tünetegyüttes és a hozott intézkedés. Másrészt az idős gyermekorvosok továbbra is inkább telefonon konzultálnak-itt a szülő tapasztalatai is meghatározóak lehetnek, hisz az is lehet, hogy teljesen ártalmatlan dolog okozza a tüneteket. Molnár Mariann hangsúlyozza, hogy orvos-beteg találkozás csak betegség esetén, a legszükségesebb esetben történjen – így például az év elején szükséges egészségügyi nyilatkozatokat is a szülők töltsék ki.

– Fontos, hogy csak a legszükségesebb esetekben, tehát betegség kapcsán találkozzunk, egyébként jogszabályi előírás, hogy elegendő a szülő nyilatkozata, arról, hogy a gyerek egészséges és közösségbe járhat. Tehát ilyen igazolással nem kell most hozzánk jönni. – mondta Dr. Molnár Mariann gyermek háziorvos.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az eddig érvényben lévő eljárásrend változik-e, vagy egyértelműbbé válik-e. Az látszik, hogy a cél az, hogy már a legenyhébb gyanú esetén is kizárják a fertőzés és a gócpont kialakulásának lehetőségét gyermekközösségekben.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
A magyarság totemállatainak nyomában - ismeretterjesztő film
15:21
Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál 2019. – Nyitógála - Észak-Macedónia
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Zongoraavató hangverseny (részlet)
16:06
Fórum 1. rész – közéleti magazin - ismétlés
16:32
Reklám
16:34
Fórum 2. rész – közéleti magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Adventi kalendárium
18:09
Hit világa – vallási műsor – ismétlés
18:17
Hangverseny J. S. B A C H műveiből - A Savaria Barokk zenekar koncertje (részlet)
18:20
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:40
Sport7 1. rész – sport magazin – ismétlés
19:06
Reklám
19:09
Sport7 2. rész – sport magazin – ismétlés
19:35
Nápolyi 1. rész – ismétlés
20:01
Reklám
20:04
Nápolyi 2. rész – ismétlés
20:30
Képújság