Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Szigorítanák az idősek jogosítványhoz jutását

Szigorítanák az idősek jogosítványhoz jutását

A forgalommal szemben hajtott fel egy autós az M3-as autópályára a múlt héten. A csomópontnál több jármű is közlekedett, egy személyautó pedig nem tudta kivédeni az ütközést és nagy erővel a járműbe csapódott. A szabálytalanul közlekedő sofőr 67 éves. Az elmúlt időszakban megnőtt az idős korosztály által okozott balesetek száma, így sokan szigorítanák a jogosítvány meghosszabbításának feltételeit.

Szeptember 11-én, pénteken a Magyar Közút egyik kamerája rögzítette ezt a balesetet. Egy autós az M3-as autópályára hajtott fel, majd hirtelen szabálytalanul fordult meg. Ahogy a felvételen is látszik, a csomóponthoz több jármű is érkezett, és az egyik autó már nem bírta elkerülni az ütközést, így nagy erővel csapódott bele a szembe forduló járműbe. Az ütközés erejétől a pick up utánfutója leszakadt. A becsapódott autóban egyébként 4 gyermek és 2 felnőtt utazott, információnk szerint senki nem sérült meg komolyabban.
Voltak olyan feltételezések, amelyek szerint a sofőr nem tudta, hogy autópályára hajt fel, így ezért akart visszafordulni. Kispál Zsoltot, az egyik gyöngyösi autósiskola vezetőjét kérdeztük az esettel kapcsolatban, aki azt mondja: a kérdéses csomópontban minden szükséges előjelzés adott volt a sofőr számára, hogy lássa hová hajt fel.

– Ott mindenképpen kapott egy tájékoztató táblát, hogy az autóút innentől már autópályaként fog funkcionálni. Az autópálya tábla alatt található egy matricakötelezvényre felhívó tábla, hogy ez az útszakasz már díjköteles, ezért csak matricával lehet igénybe venni. Utána rengeteg burkolatjelet, záróvonalat, járműforgalom elől elzárt területet hagyott figyelmen kívül ezzel az óriási veszélyt jelentő manőverrel, hogy ő a kimondottan jobbra lehet menni esetben ő balra vissza akart fordulni. – mondta Kispál Zsolt, az Útravaló Autósiskola vezetője.

Csak az elmúlt évben számtalan esetben voltak olyan esetek, ahol például egy idős autóvezető forgalommal szemben hajtott fel egy autópályára, így okozva balesetveszélyt. A mostani balesetnél a sofőr 67 éves. Sokakban felmerült az, hogy szigorítani kellene az orvosi alkalmassági vizsgálatokon, ezzel kiszűrve a már vezetésre nem alkalmas embereket. Egy általunk megkérdezett háziorvos szerint a jogosítvány meghosszabbításnál sokkal több reflexet és szemkoordinációs készséget célzó vizsgálatot kellene elvégezniük az idős sofőröknél, hiszen náluk ezek jóval gyorsabban romlanak.

– Én úgy gondolom, hogy erre szükség lenne, mert hiába jó valakinek a labor eredménye, meg az EKG-ja, hogy ha már lassul a gondolkodása, már nem tud olyan gyorsan például sebességet váltani, vagy kormányozni olyan tempóban, nem ismer fel helyzeteket. Ezekből vannak idősebb korban a legtöbb balesetek. – nyilatkozta Dr. Nagy Éva háziorvos.

50 éves korig 10 évre, 60 felett már csak 3 évig, míg 70 felett csupán 2 évre szólhat a vezetői engedély érvényessége. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egy-egy sofőr alkalmas is a vezetésre időskorban. Kispál Zsolt szerint mindenkinek nagy felelőssége az, hogy volán mögé ül, az azonban még nagyobb, ha már alkalmatlanul másokat veszélyeztetve teszi ezt.

– Nem életkor, hanem szenilitás, életvitel függő az, hogy ki hány éves korában tud még jól vezetni. Vannak ismerőseim, akik 80 évesek, és teljesen naprakészek és fittek, viszont ismerek olyat, aki 60 éves korában is emlékezet kieséssel küszködik. Tudjuk, hogy a teljes élet része, hogy kapjuk meg az alkalmasságit, de ha valaki úgy érzi, hogy már felejt, figyelmetlen, ki-kiesnek neki pillanatok, akkor az önkritikát gyakorolva, még ha érvényes is a jogosítvány már nem lenne szabad autóba ülni. – mondta az autósiskola vezetője.

Az utóbbi időben nem ez volt az egyetlen ilyen eset, vasárnap például egy autó a 8-as számú főúton haladt menetiránnyal szemben. A rendőrök végül lekapcsolták az illetőt.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
Közvetítés Gyöngyös város testületi üléséről – a közvetítés hosszától függően változhat műsorunk
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál 2019. – Zárógála - Észak-Macedónia
18:11
Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál 2019. – Zárógála - Portugália
18:17
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
19:02
Reklám
19:05
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Őslovak leszármazottja a Hucul - dokumentumfilm
20:11
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság