Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Poloskainvázió

Poloskainvázió

Már keresik a hideg előli búvóhelyeket a rovarok, köztük a poloskák is. Bár a nappali hőmérséklet általában 25-30 Celsius fok körül mozog, éjszakára alaposan lehűl az idő. A poloskák amellett, hogy jelentős gazdasági károkat okoznak, zavarják a társadalmat is. Szakemberek szerint meg kell tanulnunk együtt élni velük, a kiirtásuk ugyanis esélytelen, csupán egyedszámukat lehet csökkenteni.

„Az invázió elkezdődött jó néhány évvel ezelőtt és tartani is fog” – mondja az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézet igazgatója. A jelenlegi száraz idő kiváló környezet a poloskák szaporodása és kártétele számára. Szinte élvezik a késői meleg időt, minden növényen megtalálhatók, ami a mezőgazdaságban és konyhakertekben is egyaránt gondot okoz.

– Jelenleg csak a fizikai megsemmisítést tudom mondani, tehát lehet használni ellenük különböző rovarölő szereket, de mechanikusan is el lehet őket pusztítani. Sajnos a lakásba be fognak húzódni, hiszen a hűvösödő idővel egyre inkább keresik azokat az élőhelyeket, amelyek melegebbek és egy biztosabb áttelelést tudnak nekik nyújtani. – mondta Dr. Kontschán Jenő, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének igazgatója.

Célszerű a lakások nyílászáróit szúnyoghálóval védeni, vagy pedig zárva tartani. Emellett utazásaink során kerüljük a növények hazahozatalát. Az igazgató azt mondja: Az elmúlt pár év tapasztalatai azt mutatják, hogy nem minden év egyforma, és földrajzilag is változó a rovarok egyedszáma, tehát invázió mindig van, csak a mennyiségük változó. Az MTA szakemberei azonban már dolgoznak egy környezetbarát csapda létrehozásán.

– Semmiféle vegyszert nem tartalmaz, tehát könnyen és egyszerűen megsemmisíthetőek benne az állatok. Martonvásáron végeztük a kísérleteinket és nagyon pozitív tapasztalataink vannak 2 év alapján. Egy 10×10 cm-es csapda több száz poloskaegyedet is be tud gyűjteni egy-egy alkalommal. Úgy látszik, hogy ahol nagy gradációja van a poloskáknak, ott sikeres tud lenni. – mondta Dr. Kontschán Jenő.

A szakember kiemelte: amint elkészülnek a végleges verzióval, a lakosok számára is elérhetővé válik. Azt azonban leszögezte, hogy ezek segítségével továbbra is csupán a poloskák egyedszámát lehet csökkenteni, teljesen kiirtani már nem lehet őket.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A hétfői adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális – hírek röviden
09:02
Mesemondó - Pamela Dalton: A milliomos macska 1. rész
09:12
Zeneiskolások előadása - Csanádi Bertold Balambér - Kabalevszkij: C-dúr koncert I. tétel
09:17
Reklám
09:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:36
Nézőtér - kulturális magazin
10:06
Reklám
10:08
Massaiok - dokumentumfilm
10:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:46
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Seychelle szigetek
11:12
Reklám
11:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Mesemondó - Pamela Dalton: A milliomos macska 2. rész
18:15
Zeneiskolások előadása - Farkas Brigitta - Grecsanyinoff: Tréfacsináló
18:17
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Fórum 1. rész – közéleti magazin
19:02
Reklám
19:04
Fórum 2. rész – közéleti magazin
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Moziklip – mozi magazin
19:59
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból
20:12
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság