Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Veszélyes falevelek az utakon és a járdákon

Veszélyes falevelek az utakon és a járdákon

A napok óta szűnni nem akaró eső és az útra hulló falevelek komoly veszélyforrást jelentenek az őszi időszakban, ugyanis az autók esetében a gumi tapadása romlik, nagyságrendekkel megnő a jármű féktávolsága és stabilitásvesztés következhet be. A gyalogosoknak is óvatosabban kell közlekedniük, hiszen ugyanúgy csúszásveszélyt jelentenek a nedves falevelek.

Beköszöntött az ősz, ilyenkor az átlagosnál óvatosabban célszerű közlekedni, ugyanis az útburkolatra hulló falevelek jelentős mértékben képesek megváltoztatni a tapadási viszonyokat, ez elsősorban kanyarodáskor és fékezéskor lehet veszélyes.

– A faleveleken egészen máshogy viselkedik egy gumiabroncs, mint az aszfalton, hogyha téli gumi van fent, akkor sokkal nagyobb biztonságban vagyunk, mintha nyári abronccsal közlekedünk. Megnő a tapadás, de ez sem okoz csodát, nagyon oda kell figyelni, óvatosabban kell vezetni, jobban megválasztani a sebességet ezen az útviszonyon, ami most kialakult. – mondta Erdész Gábor, a Patai Gumis Kft. vezetője.

A másik veszélyforrás, hogy a falevelek eltakarhatják a közúti jelzéseket, ez az adott útszakaszon a helyismerettel nem rendelkezők dolgát nehezíti, de emellett elfedhetik a burkolat hibáit is. A baleseti kockázat pedig egy kezdő vezetőnél magasabb a rutin hiánya miatt.

– A kezdő vezetőknek azt ajánlom, hogy a sebességet úgy válasszák meg, ahogy ők is biztonságba érzik magukat és meg tudnak állni látható távolságon belül. Mindenképpen ők is menjenek el és szereltessék fel a téli abroncsokat, hogyha van rá lehetőségük. – mondta Erdész Gábor.

A szakember tehát javasolja már most a gumicserét, hiszen a téli gumi ebben a csapadékos időben jobban elvezeti a vizet és nagyobb tapadást biztosít.
A gyalogosoknak is érdemes óvatosabban közlekedniük a járdán, hiszen a nedves falevelek legalább annyira csúsznak, mint a hó, így könnyebben eleshetnek és megsérülhetnek.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
A Baradla barlang - természetfilm
15:05
Egy nap a világ - utifilm sorozat - India 2. rész
15:30
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Cimbaliband és Danics Dóra & Gera Attila - Ederlezi és Balkánia
16:02
A Szomszéd vár - turisztikai magazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:34
G25 – gazdasági magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:23
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:52
Zongoraavató hangverseny (részlet)
19:06
Reklám
19:09
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:35
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság