Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Veszélyes falevelek az utakon és a járdákon

Veszélyes falevelek az utakon és a járdákon

A napok óta szűnni nem akaró eső és az útra hulló falevelek komoly veszélyforrást jelentenek az őszi időszakban, ugyanis az autók esetében a gumi tapadása romlik, nagyságrendekkel megnő a jármű féktávolsága és stabilitásvesztés következhet be. A gyalogosoknak is óvatosabban kell közlekedniük, hiszen ugyanúgy csúszásveszélyt jelentenek a nedves falevelek.

Beköszöntött az ősz, ilyenkor az átlagosnál óvatosabban célszerű közlekedni, ugyanis az útburkolatra hulló falevelek jelentős mértékben képesek megváltoztatni a tapadási viszonyokat, ez elsősorban kanyarodáskor és fékezéskor lehet veszélyes.

– A faleveleken egészen máshogy viselkedik egy gumiabroncs, mint az aszfalton, hogyha téli gumi van fent, akkor sokkal nagyobb biztonságban vagyunk, mintha nyári abronccsal közlekedünk. Megnő a tapadás, de ez sem okoz csodát, nagyon oda kell figyelni, óvatosabban kell vezetni, jobban megválasztani a sebességet ezen az útviszonyon, ami most kialakult. – mondta Erdész Gábor, a Patai Gumis Kft. vezetője.

A másik veszélyforrás, hogy a falevelek eltakarhatják a közúti jelzéseket, ez az adott útszakaszon a helyismerettel nem rendelkezők dolgát nehezíti, de emellett elfedhetik a burkolat hibáit is. A baleseti kockázat pedig egy kezdő vezetőnél magasabb a rutin hiánya miatt.

– A kezdő vezetőknek azt ajánlom, hogy a sebességet úgy válasszák meg, ahogy ők is biztonságba érzik magukat és meg tudnak állni látható távolságon belül. Mindenképpen ők is menjenek el és szereltessék fel a téli abroncsokat, hogyha van rá lehetőségük. – mondta Erdész Gábor.

A szakember tehát javasolja már most a gumicserét, hiszen a téli gumi ebben a csapadékos időben jobban elvezeti a vizet és nagyobb tapadást biztosít.
A gyalogosoknak is érdemes óvatosabban közlekedniük a járdán, hiszen a nedves falevelek legalább annyira csúsznak, mint a hó, így könnyebben eleshetnek és megsérülhetnek.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A vasárnapi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
09:21
Reklám
09:24
Híradás plusz – megyei hírműsor
09:53
Mesemondó - Pamela Dalton: A milliomos macska 5. rész
10:05
Reklám
10:08
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
10:21
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
10:34
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
11:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Zongoraavató hangverseny (részlet)
18:17
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nézőtér - kulturális magazin
19:06
Reklám
19:09
Oroszlánkölyök - dokumentumfilm
19:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Tel-Aviv
20:11
Reklám
20:14
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság