Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Az életmentést gyakorolták

Az életmentést gyakorolták

Harmadik alkalommal szervezte meg az újraélesztési világnap alkalmából létrehozott rendezvényét Balogh-Nagy Krisztina elsősegély oktató. A vírushelyzet miatt új protokoll lépett életbe, amely szerint a lélegeztetés elhagyható, nagyobb hangsúlyt kap a mellkaskompresszió. Az oktató egy csecsemő, egy gyermek, egy kamaszkorú és egy felnőtt ambu babával várta az újraélesztést megtanuló és gyakorló érdeklődőket.

1 perc alatt 120 nyomás, másodpercenként kettő. Addig kell végezni a mellkaskompressziót, amíg a mentő megérkezik, vagy a beteg magához tér. Jó esetben a sérült légzése helyreáll és stabil oldalfekvésben, de felügyelet mellett várhatja a további segítséget. Négy ambu babával és segítőivel érkezett Balogh-Nagy Krisztina, nemzetközileg is regisztrált elsősegély oktató a Művelődési Központba, hogy hasznos tanácsokkal lássa el az érdeklődőket az Újraélesztés Világnapja alkalmából.

– Több fajta ambu babát hoztam, hoztam felnőtt méretű ambu babát, csecsemő ambu babát, és van gyermek méretű ambu baba, itt a súlyok meghatározzák a mellkaskompresszió mélységét és a tudnivalókat is ezzel kapcsolatban, tehát próbáljuk az összes újraélesztés begyakoroltatni. – mondta Balogh-Nagy Krisztina nemzetközileg is regisztrált elsősegély oktató.

Míg a csecsemőknél két ujjal, kisgyermekeknél pedig egy kézzel, felnőtteknél már két kézzel, és erőteljesebben kell elvégezni a mellkaskompressziót.

Az elmúlt két évben Balogh-Nagy Krisztina azt tapasztalta, hogy egyre többen tudnak a rendezvényről, és mennek el újra és újra gyakorolni az életmentő mozdulatokat minden korosztályból. Édesanyáknak vagy babatervezés előtt állóknak is hasznos a bemutató- hangsúlyozta az oktató.

– A légzésfigyelő nem sokat ér, ha nem tudja az ember, hogy mit kell csinálni, hogyha megszólal, úgyhogy mindenféleképpen tanácsos elvégezni egy ilyen jellegű tanfolyamot. Szerencsére az országban nagyon sok helyen van ilyen jellegű képzés, úgyhogy érdemes ezekre elmenni, hiszen tudni kell a tennivalókat, ha megszólal a légzésfigyelő, és leáll a kicsi légzése. – mondta Balogh-Nagy Krisztina.
A rendezvény igazodott az új protokollhoz, amelyet áprilisban az Európai Újraélesztési Tanács adott ki. E szerint a légzésfigyelés már távolabbról történik, és elhagyható a szájból szájba történő lélegeztetés. Az újraélesztés alkalmával így nagyobb hangsúlyt kap a mellkaskompresszió.

A gyöngyösi állomás után Krisztina Gyöngyöshalászra és Gyöngyössolymosra is ellátogatott, hogy máshol is megmutassa az újraélesztés helyes és pontos technikáját.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A csütörtöki adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális - hírek röviden
09:02
Luther Márton élete 3. – Isten tenyerén? - rajzfilm sorozat
09:09
Méhlegelők - filmetűd
09:17
Reklám
09:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:36
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
10:02
Reklám
10:04
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
10:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:46
Itt vagyunk – Alkotunk és előadunk - dokumentumfilm
11:11
Reklám
11:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Luther Márton élete 4. – Úton az Úr felé - rajzfilm sorozat
18:15
Molnár Dániel - Trambulin
18:17
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nápolyi 1. rész
19:02
Reklám
19:04
Nápolyi 2. rész
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Nápolyi 3. rész
20:11
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság