Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Egyre népszerűbb a sütőtök

Egyre népszerűbb a sütőtök

Egyre népszerűbb a sütőtök Magyarországon a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint. A vitaminokban gazdag étel, főleg az őszi időszakban igazán kedvelt. A hazai piacokon nagyobb részt Magyarországon termett árut találhatunk, ami zömmel a Tiszántúlról származik.

A tökfélék családjába 900 faj tartozik. Ezek közül sütőtöknek hívjuk azokat a kabakosokat, amelyek az úgynevezett téli tökök közé tartoznak. Magyarországon 1800 hektáron termesztenek sütőtököt, ezért a hazai piacon az importból származó tök jelenléte elhanyagolható. A sütőtök tápanyagokban gazdag, ugyanis értékes karotint, c-vitamint, kalciumot és foszfort tartalmaz. Az idei sütőtök termés a gyümölcsökkel szemben jónak mondható, viszont a tavaszi hajnali fagyok meghatározták a termés mennyiségét és minőségét is. Azonban a jó termőhelyi adottságok és a szakértő gazdák munkája sokat számít- tudtuk meg a szakembertől.

– Azok a termelők, akik jó termőhelyi adottságokkal rendelkező területen dolgoznak, és a jó termőhelyi adottságot itt a sütőtök igényére igazítva értem, és szívvel-lélekkel dolgoznak, megadnak mindent, ami a növényeknek kell, ami a fejlődéshez szükséges, legyen az akár tápanyag, akár a belefektetett munka, azok jó eredményeket tudnak elérni és ez a mennyiségen és a minőségen is meglátszik. – mondta Hunyadi István a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet ügyvezető igazgatója.

Az őszi hónapban az ehető tökön kívül az úgynevezett dísztökök is megjelennek a piacon. A tökfaragás hagyománya Amerikából érkezett hozzánk, ellenben a halloween-i tökök nagy része mérgező is lehet, ezért fogyasztásra alkalmatlanok.

– Ezeknek a tököknek az elfogyasztása járhat némi kockázattal, ha nem is olyan komoly problémával, de azért nem érdemes vele próbálkozni. Egyébként az ízük sem olyan, hogy szívesen fogyasztaná az ember. – mondta Hunyadi István.

A sütőtök vásárlásánál a szép, húsos, narancsos színű példányokat keressük, és ha egészben vásároljuk, ügyeljünk arra, hogy meglegyen a kocsánya.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
Közvetítés Gyöngyös város testületi üléséről – a közvetítés hosszától függően változhat műsorunk
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál 2019. – Zárógála - Észak-Macedónia
18:11
Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál 2019. – Zárógála - Portugália
18:17
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
19:02
Reklám
19:05
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Őslovak leszármazottja a Hucul - dokumentumfilm
20:11
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság