Egyre népszerűbb a sütőtök Magyarországon a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint. A vitaminokban gazdag étel, főleg az őszi időszakban igazán kedvelt. A hazai piacokon nagyobb részt Magyarországon termett árut találhatunk, ami zömmel a Tiszántúlról származik.
A tökfélék családjába 900 faj tartozik. Ezek közül sütőtöknek hívjuk azokat a kabakosokat, amelyek az úgynevezett téli tökök közé tartoznak. Magyarországon 1800 hektáron termesztenek sütőtököt, ezért a hazai piacon az importból származó tök jelenléte elhanyagolható. A sütőtök tápanyagokban gazdag, ugyanis értékes karotint, c-vitamint, kalciumot és foszfort tartalmaz. Az idei sütőtök termés a gyümölcsökkel szemben jónak mondható, viszont a tavaszi hajnali fagyok meghatározták a termés mennyiségét és minőségét is. Azonban a jó termőhelyi adottságok és a szakértő gazdák munkája sokat számít- tudtuk meg a szakembertől.
– Azok a termelők, akik jó termőhelyi adottságokkal rendelkező területen dolgoznak, és a jó termőhelyi adottságot itt a sütőtök igényére igazítva értem, és szívvel-lélekkel dolgoznak, megadnak mindent, ami a növényeknek kell, ami a fejlődéshez szükséges, legyen az akár tápanyag, akár a belefektetett munka, azok jó eredményeket tudnak elérni és ez a mennyiségen és a minőségen is meglátszik. – mondta Hunyadi István a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet ügyvezető igazgatója.
Az őszi hónapban az ehető tökön kívül az úgynevezett dísztökök is megjelennek a piacon. A tökfaragás hagyománya Amerikából érkezett hozzánk, ellenben a halloween-i tökök nagy része mérgező is lehet, ezért fogyasztásra alkalmatlanok.
– Ezeknek a tököknek az elfogyasztása járhat némi kockázattal, ha nem is olyan komoly problémával, de azért nem érdemes vele próbálkozni. Egyébként az ízük sem olyan, hogy szívesen fogyasztaná az ember. – mondta Hunyadi István.
A sütőtök vásárlásánál a szép, húsos, narancsos színű példányokat keressük, és ha egészben vásároljuk, ügyeljünk arra, hogy meglegyen a kocsánya.