Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kézmosás Világnapja

Kézmosás Világnapja

Ma van a Kézmosás Világnapja. Először 2008-ban szervezték meg az UNICEF kezdeményezésére, hogy felhívják a figyelmet a megfelelő kézmosás és az alapvető higiéniai körülmények fontosságára. Ez a kérdés most még aktuálisabbá vált a koronavírus-járvány kapcsán.

Talán sosem volt ennél aktuálisabb a Kézmosás Világnapja, mint 2020-ban, a koronavírus járvány idején. Amikor először életre hívták ezt a kezdeményezést, már akkor is nagy jelentőséggel bírt, de most még jobban oda kell figyelni a higiéniai szabályok betartására. Legkönnyebben a légúti és a hasmenéses betegségek terjednek a kéz útján, ami helyes kéz-higiénével nagy arányban csökkenthető – tudtuk meg Juhász Évától.

– A kéz szerepét a fertőzések továbbvitelében mindenki jól ismeri, a felmérések mégis azt mutatják, hogy az emberek körülbelül 60 %-a nem mos kezet hazaérkezés után és csupán minden 8. embernek jut eszébe étkezés előtt kezet mosni. Piszkos kézzel a fertőzések akár 80-90 %-a is továbbítható. – tájékoztatott Juhász Éva, a Bugát Pál Kórház higiénikusa.

A baktériumok és a vírusok terjedésének megakadályozására a szappanos kézmosás a legjobb, legegyszerűbb, leghatékonyabb módszer, de nem mindegy hogy mikor és hogyan mosunk kezet – mondja a szakember. Kezeinket langyos folyóvízzel és lehetőség szerint folyékony szappannal mossuk meg, dörzsöljük össze és habosítsuk fel. Legalább 30 mp-ig tartson a művelet és alkalmazzuk a 6 mozdulatból álló kézmosási lépést.

– Otthonunkba érkezés után az első dolgunk kell, hogy legyen az alapos kézmosás, étkezés előtt, WC használat előtt és után, tömegközlekedés használata után, vagy esetleg amikor köhögünk, tüsszentünk azután is nagyon fontos a kézmosás. Állatsimogatás, gondozása után vagy minden alkalommal, amikor a kéz láthatóan szennyezet, kezet kell mosnunk. – mondta a higiénikus.

Emellett kórházba érkezéskor és távozáskor is célszerű a kihelyezett automata kézfertőtlenítőket használni – tette hozzá Juhász Éva, majd kiemelte: A gyöngyösi kórházban is igyekeznek egy uniós pályázat segítségével minél nagyobb hangsúlyt fektetni a kéz-higiéné jelentőségére, mind dolgozóik mind pácienseik körében.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
A Baradla barlang - természetfilm
15:05
Egy nap a világ - utifilm sorozat - India 2. rész
15:30
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Cimbaliband és Danics Dóra & Gera Attila - Ederlezi és Balkánia
16:02
A Szomszéd vár - turisztikai magazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:34
G25 – gazdasági magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:23
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:52
Zongoraavató hangverseny (részlet)
19:06
Reklám
19:09
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:35
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság