Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kézmosás Világnapja

Kézmosás Világnapja

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Ma van a Kézmosás Világnapja. Először 2008-ban szervezték meg az UNICEF kezdeményezésére, hogy felhívják a figyelmet a megfelelő kézmosás és az alapvető higiéniai körülmények fontosságára. Ez a kérdés most még aktuálisabbá vált a koronavírus-járvány kapcsán.

Talán sosem volt ennél aktuálisabb a Kézmosás Világnapja, mint 2020-ban, a koronavírus járvány idején. Amikor először életre hívták ezt a kezdeményezést, már akkor is nagy jelentőséggel bírt, de most még jobban oda kell figyelni a higiéniai szabályok betartására. Legkönnyebben a légúti és a hasmenéses betegségek terjednek a kéz útján, ami helyes kéz-higiénével nagy arányban csökkenthető – tudtuk meg Juhász Évától.

– A kéz szerepét a fertőzések továbbvitelében mindenki jól ismeri, a felmérések mégis azt mutatják, hogy az emberek körülbelül 60 %-a nem mos kezet hazaérkezés után és csupán minden 8. embernek jut eszébe étkezés előtt kezet mosni. Piszkos kézzel a fertőzések akár 80-90 %-a is továbbítható. – tájékoztatott Juhász Éva, a Bugát Pál Kórház higiénikusa.

A baktériumok és a vírusok terjedésének megakadályozására a szappanos kézmosás a legjobb, legegyszerűbb, leghatékonyabb módszer, de nem mindegy hogy mikor és hogyan mosunk kezet – mondja a szakember. Kezeinket langyos folyóvízzel és lehetőség szerint folyékony szappannal mossuk meg, dörzsöljük össze és habosítsuk fel. Legalább 30 mp-ig tartson a művelet és alkalmazzuk a 6 mozdulatból álló kézmosási lépést.

– Otthonunkba érkezés után az első dolgunk kell, hogy legyen az alapos kézmosás, étkezés előtt, WC használat előtt és után, tömegközlekedés használata után, vagy esetleg amikor köhögünk, tüsszentünk azután is nagyon fontos a kézmosás. Állatsimogatás, gondozása után vagy minden alkalommal, amikor a kéz láthatóan szennyezet, kezet kell mosnunk. – mondta a higiénikus.

Emellett kórházba érkezéskor és távozáskor is célszerű a kihelyezett automata kézfertőtlenítőket használni – tette hozzá Juhász Éva, majd kiemelte: A gyöngyösi kórházban is igyekeznek egy uniós pályázat segítségével minél nagyobb hangsúlyt fektetni a kéz-higiéné jelentőségére, mind dolgozóik mind pácienseik körében.


Tovább az archívumra