Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Gyöngyös is csatlakozott a Szabad Városok Szövetséghez

Gyöngyös is csatlakozott a Szabad Városok Szövetséghez

Helyi népszavazásokat indítana a Karácsony Gergely vezette Szabad Városok Szövetsége annak érdekében, hogy a járvány gazdasági hatásait kezelő Európai Uniós segélyalap Magyarországra eső 2500 milliárd forintjának legalább felét az önkormányzatok, és így közvetlenül a bajba jutott emberek és vállalkozások kapják meg. A Szabad Városok Szövetségéhez Gyöngyös is csatlakozott.

Érdemi központi segítség nélkül látták el a járványügyi védekezésben a rájuk hárult feladatokat az önkormányzatok – ezt mondja Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere. Több mint 30 város csatlakozott már a Szabad Városok Szövetségéhez. A cél, hogy az Uniós segélyalap Magyarországra eső 2500 milliárd forintjának legalább felét az önkormányzatok kapják meg.

– Azt gondoljuk, hogy ez a pénz most nagyon kell Magyarországnak. Nagyon kell azoknak a településeknek, amelyek bajban vannak. Különböző mértékben, és különböző problémáik vannak, de mindegyik bajban van. És mivel különböző problémáik vannak, azt gondoljuk, hogy a településvezetőknél senki nem tudja jobban, hogy mi az a segítség, ami most ott elkél, hogy mit kell csinálni ezekből a pénzekből. – mondta Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere, a Szabad Városok Szövetsége vezetője.

Gyöngyös is csatlakozott a szervezethez és a kezdeményezéshez, Hiesz György polgármester azt mondja: azt az ígéretet, miszerint a kormány egyformán kezeli a különböző színű önkormányzatokat, az elmúlt időszakban nem látta megvalósulni.

– Nagyon sok önkormányzat semmiféle támogatásban nem részesül, úgyhogy mi szeretnénk összeállni egy szövetségbe. Lesz egy népszavazási kezdeményezés, pont ebbe a témába, hogy az uniós támogatások minél nagyobb hányadát közvetlenül az önkormányzatok kaphassák, vagyis a lakosság. Tehát ne legyenek címkézett megkerülések, hogy aki kormánypárti az részesül kormányzati támogatásban, aki nem, az nem. – mondta Hiesz György, Gyöngyös polgármestere.

Ivóvíz-vezetékek cseréje, utak, járdák, közművek, szennyvíz, csapadékvíz-elvezetés, épületek, intézmények felújítása. Felsorolni is nehéz, Hiesz György szerint, mennyi, a lakosságot szolgáló felújításra volna szükség, ehhez pedig pénzügyi támogatásra. A fejlesztésekre ugyanis az adómegvonások miatt jóval kevesebb jut, a járványügyi intézkedések pedig tovább vékonyítják a város pénztárcáját.

– Igazából semmilyen kormányzati segítséget nem kaptunk a tavasz folyamán, most annyi érkezett, hogy az intézményeinkbe, óvodáinkba kaptunk fertőtlenítőket, kézmosószereket. Ez édes kevés. Minden önkormányzat sok-sok millió forintot fordított a védekezésre. – mondta a gyöngyösi polgármester.

Hiesz György hozzátette: a jövő év még nehezebb lesz, hiszen ha egyre szűkül az önkormányzatok gazdálkodási lehetősége, akkor égetően fontossá válik a külső források megszerzése. Karácsony Gergely a menetrendről azt mondta, novemberben még várják a szövetségeseket, a további önkormányzatok csatlakozását, és utána pedig közösen lépnek a népszavazási kérdések benyújtásában.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A keddi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális – hírek röviden
09:02
Luther Márton élete 7. – A lelkiösmeret szava - rajzfilm sorozat
09:15
Márkus Liza - Boldogság gyere haza
09:17
Reklám
09:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:36
Fórum 1. rész – közéleti magazin
10:02
Reklám
10:04
Fórum 2. rész – közéleti magazin
10:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:46
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
11:11
Reklám
11:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Hit világa – vallási műsor
18:13
Molnár Dániel - Az otthon ott van
18:17
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Sport7 1. rész – sport magazin
19:02
Reklám
19:04
Sport7 2. rész – sport magazin
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
A könyv testvér dicsérete - Ferencesek Gyöngyösön - dokumentumfilm
20:11
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság