Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Adózási reform a mezőgazdálkodóknak

Adózási reform a mezőgazdálkodóknak

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara őstermelői és a családi gazdasági rendszer átfogó reformjáról szóló törvényjavaslatát a Pénzügyminisztérium és az Igazságügyi Minisztérium elfogadta, most ősszel pedig az Országgyűlés is tárgyalja. Elfogadását követően pedig a tervek szerint jövő év elején lépne hatályba.  A részletekről Szendrei László a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke beszélt televíziónknak Fórum című műsorunkban.

Több évre visszanyúló számos egyeztetést, valamint jelentős előkészítő munkát követően az Országgyűlés elé került a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara új reformjavaslata, amely a mezőgazdasági őstermelők, az őstermelők családi gazdasága és a családi mezőgazdasági társaság adózását könnyítené meg. A kamara álláspontja szerint az új rendszer jobb feltételeket biztosítana a gazdák számára és átláthatóbbá tenné a gazdálkodásukat.

– Eddig 600 ezer forint volt a limit, ami adómentesen tudta az őstermelőket igazolni, ez felmegy több mint 1 millió forintra, tehát 1 millió forint értékesítésig nem kell nekik adót fizetni csak TB járulékot kell maguk után fizetni és a többi formába nem kell járulékot fizetni. Tehát első lépésként rendbe kellett tennünk az őstermelői státuszt, mert az őstermelők gyakorlatilag már nem voltak a helyükön. – mondta Szendrei László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves megyei elnöke.

Az új formájú őstermelők családi gazdaságának alapítása 16 éven felüli őstermelő tagokkal történhet, azzal a kedvezménnyel, hogy a jelenlegi családi gazdaságok 16 éven aluli tagjai is tagok maradhatnak. Ebben a formában pedig a 4 főre számított átalányadózás értékhatára 80 millió forint lesz.

A családi mezőgazdasági társasági formát a már meglévő agrártársaságok alkalmazhatják az egyéni vállalkozók kivételével, amire a NAK fog egy jogosítványt kiadni. Többféle költséget is el tudnak majd számolni ilyen pl: a földvásárlás, földbérlet – amire eddig nem volt lehetőségük, a limit hogy minimum 2 fő legyen a társaságba. Az egyéni vállalkozók viszont kiválthatják őstermelőivel.

– Az egyéni vállalkozónak sokkal kritikusabb és sokkal rosszabb az adózási formája, mint az őstermelőnek. Most az őstermelőre behoztuk azt, hogy ha ő most kiváltja az őstermelőire és megszünteti az egyéni vállalkozói igazolványát, akkor gyakorlatilag azt a fiatal gazda pályázatnál ugyanúgy akceptálni fogja az államkincstár, minthogyha ő egyéni vállalkozóként dolgozna tovább. – mondta a megyei elnök.

Szendrei László hozzátette, hogy a régi rendszert teljesen eltörlik, nem lesz átmenet, az új formák lépnek életbe jövőre és az őstermelőnél, valamint az ŐCSG-nél automatikus lesz a váltás. A családi mezőgazdasági társaság esetében a kamara a jövő év elején kiad részükre egy igazolást, amivel jogosultak lesznek az adókedvezményre.

A megyei elnök kiemelte, minden gazdának részletes tájékoztatást adnak és tanácsot nyújtanak abban, hogy számukra mely vállalkozási forma lesz a legoptimálisabb.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A szerdai adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális – hírek röviden
09:02
Hit világa – vallási műsor
09:13
Zeneiskolások előadása - Trió - Haydn: G-dúr trió - Rondo all ungherese
09:17
Reklám
09:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:36
Sport7 1. rész – sport magazin
10:02
Reklám
10:04
Sport7 2. rész – sport magazin
10:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:46
Üzleti negyed - gazdasági magazin - ismétlés
11:11
Reklám
11:14
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Luther Márton élete 3. – Isten tenyerén? - rajzfilm sorozat
18:15
Méhlegelők - filmetűd
18:17
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
19:02
Reklám
19:04
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Itt vagyunk – Alkotunk és előadunk - dokumentumfilm
20:11
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság