Nagyon megugrott a liszt ára, emellett folyamatosan drágul az import kakaó, vaj és margarin, ebből pedig egyenesen következik, hogy drágulnak a pékáruk és a kenyér is. A rossz euró-forint árfolyam miatt megnőttek a sütőipari cégek önköltségei és ennek enyhítésére a pékek kénytelenek emelni az árakon, ami átlagosan 10-15 forintot jelent.
Magyarországon már 25 %-kal többe kerül a kenyér, mint 2 éve, ugyanennyi idő alatt a liszt ára 21 %-ot emelkedett a boltokban. Idén eddig kétszer volt áremelkedés, ráadásul most jön még egy komolyabb drágulás.
– Az alapanyagoknak a világpiaci és kereskedelmi ára gyakorlatilag nő. Azt látjuk, hogy a gazdák és a malmok követik ezeket a trendeket, így történik a búzaár emelése, illetve aztán a belőle készült termékek visszaemelése is így történik, és így jut el emelt árakon a pékségekhez is a liszt. – mondta Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke.
Hogy pontosan mikor emelnek árat és az milyen mértékű lesz, sütőipari cégenként változhat, de 1 kg kenyér esetében átlagosan 10-15 forintra számíthatunk.
– Azt tudni kell, hogy a kenyérnél és a péksüteményeknél is van egy átadási ár, tehát az átadási ár nem annyi, mint a fogyasztói ár, így nem a pékségeknél marad ez a differencia, az átadási és eladási ár között, hanem természetesen a kereskedelemnél landol, gyakorlatilag a kereskedők ráteszik a hasznukat és így kerül a vásárlókhoz a termék. – tette hozzá a Magyar Pékszövetség elnöke.
A szakember hangsúlyozza: elegendő mennyiségű és minőségű kenyérgabona áll rendelkezésre, tehát az országnak a következő aratásig nincs szüksége importra, így egy esetleges újabb áremelésnél nem lehet hivatkozni az alapanyaghiányra.