Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Nagy a sár, késik a vetés

Nagy a sár, késik a vetés

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az októberi hónap a betakarítások és vetések ideje a mezőgazdaságban, amit most jelentősen nehezít a bőséges csapadék utáni sár. Még közel 400 hektárt kell bevetni a horti szövetkezet területén, de erre még nem alkalmas a talaj – tudtuk meg a szakembertől. Az az őszi búza viszont, ami még az eső előtt földbe került, szépen kel.

Ahol már nem ragad a föld, ott reggeltől estig forognak a traktorok a határban, az őszi mélyszántást végzik, készítik elő a talajt a tavaszi vetéshez. A szövetkezet elnöke azt mondja, szerencsések, mert a betakarításokkal végeztek még az elmúlt hetek nagy esőzései előtt, de most a sár miatt érdemi munkát nem tudnak végezni.

– Gazdaságunkban a napraforgó és a kukorica betakarításával szerencsére végeztünk az esős időszakkezdete előtt. Az őszi búza vetésének a 70%-ánál tartottunk, de még közel 400 hektárt kellene elvetnünk ebben az évben. – mondta Csontos András, a horti Mezőgazdasági Szövetkezet elnöke.

De erre még nem alkalmas a talaj állapota, várni kell, hogy száradjon a föld, így a tápanyag utánpótlásokat végzik – tette hozzá az elnök, aki elmondta, hogy napraforgóból közel 3,8 tonnát takarítottak be hektáronként, ami az aszályos tavasz után jó termésnek számít, és az olaj tartalma közel 45 %.

– Kukoricából közel 2 tonnával kevesebbet takarítottunk be, 8 tonnát, mint az elmúlt két évben. A kedvező piaci árak miatt elégedettek lehetünk a termés mennyiségével, minőségi probléma nálunk kukoricában nincs. – mondta Csontos András.

Az őszi búza 70 %-át már elvetették, ami szépen zöldell.


Tovább az archívumra