Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Az ‘56-os forradalom és szabadságharcról emlékeztek meg Gyöngyösön

Az ‘56-os forradalom és szabadságharcról emlékeztek meg Gyöngyösön

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az 1956-os forradalom eseményeiről emlékeztek meg Gyöngyösön. Az ünnepség ebben az évben is szentmisével kezdődött a Szent Bertalan templomban, majd az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékművénél tiszteletadással és koszorúzással folytatódott.

Az egyetemi fiatalok békés tüntetésével kezdődött és a fegyveres ellenállók felmorzsolásával ért véget a Szovjet elnyomás ellen irányuló forradalom és szabadságharc 1956-ban Magyarországon. Az október 23-i eseményekre való emlékezés hagyományosan a Szent Bertalan templomban kezdődött. Balog Gyula plébános a rendszerváltozás előtti rezsim alatt megélt személyes tapasztalatairól is beszélt a híveknek.

– A bőrömön tapasztaltam, mert az első három-négy évemben papként azt éreztem, hogy lehet, hogy fel leszek függesztve. Nem azért, mert én a kommunizmus ellen beszéltem, hanem mert kiálltam a hittanos gyerekek mellett. – mondta Balog Gyula plébános.

A szentmise után a gyöngyösi 1956-os forradalom és szabadságharc emlékművénél gyülekeztek a képviselők és a civil szervezetek. Dudás Róbert országgyűlési képviselő ünnepi beszédében emlékezett meg az 1956-os eseményekről és a szabadságharc résztvevőiről.

– Hősök ők mind egy szálig, mert megmutatták, hogy mindent meg kell tenni annak az érdekében, hogy senki sem éljen félelemben. Az igazság és a szabadság győzzön. És ahogy Bibó mondta, a szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem. Ez 1956 örökérvényű üzenete. – mondta Dudás Róbert, a Jobbik Magyarországért Mozgalom országgyűlési képviselője.

A megemlékezés végén a résztvevők elhelyezték koszorúikat az 1956-os emlékműnél, majd rövid főhajtással tisztelegtek a forradalom hősei előtt.


Tovább az archívumra