Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Vasárnap 1 órával többet alhatunk, az utolsó előtti óraátállítás jön

Vasárnap 1 órával többet alhatunk, az utolsó előtti óraátállítás jön

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Idén ősszel még biztos, hogy lesz óraátállítás, ami október 25-re esik, így szombatról vasárnapra virradóra kezdetét veszi a téli időszámítás. Ez azt jelenti, hogy vasárnap hajnal 3-ról 2 órára kell visszaállítani az órákat. Az Európai Parlament még 2019 márciusában megszavazta az óraátállítás gyakorlatának eltörlését 2021-től, Magyarország – úgy tudni, a nyári időszámítást pártolja, azonban az Unióban egyelőre még nem született biztos döntés, ugyanis össze kell hangolni az országok időszámításait.

Október 25-én hajnali 3 óráról 2 órára fognak visszaállni a digitális órák, az analógokat pedig ennek értelmében kell visszatekerni egy órával. Sokan pártolják, de talán még többen ellenzik, ezért ez a szokásunk hamarosan megszűnhet, ugyanis az Európai Parlament felmérése alapján a több mint 4 millió válaszadó 84 %-a törölné el az óraátállítást.

Egyelőre úgy tudni, Magyarország a nyári időszámítás bevezetését támogatja, ennek megfelelően 2021 tavaszán még egyszer biztosan előreállítjuk az órákat. Persze, ehhez az is kell, hogy addig valóban végleges döntés szülessen ebben a fontos kérdésben. S ha így történik, 2021. március 28. lesz az utolsó óraátállítás időpontja. Ennek köszönhetően 1 év múlva ilyenkor már nem állítjuk vissza az órákat, s a jövő téli időszakban 1 órával „később” sötétedik majd be, igaz reggelente is nagyjából ennyivel „később” kel fel a nap.

A koronavírus-járvány vélhetően ezeket a döntéseket is háttérbe szorította, márpedig az egyes országok időszámításait össze kell hangolni, hiszen elsősorban közlekedési okokból az időzónákban való ide-odaugrálás megoldhatatlan feladatot jelentene.
Most egyelőre csak az biztos, hogy vasárnapra virradóra vissza kell állítani az órákat, így egy órával többet alhatunk. Addig viszont vélhetően még sokat kell aludni, amíg kiderül, hogy mi lesz Magyarországon és az Európai Unióban az óraátállítás sorsa.


Tovább az archívumra