Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Nem kapnak adatokat, nem tudja az önkormányzat hány beteg van Gyöngyösön

Nem kapnak adatokat, nem tudja az önkormányzat hány beteg van Gyöngyösön

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Október 21-e óta nem kap hivatalos fertőzöttségi adatokat az illetékes hatóságtól a gyöngyösi önkormányzat, a tájékoztatás elmaradását nem indokolták – ezzel kezdte mai tájékoztatóját Hiesz György. A polgármester szerint felelőtlenség elhallgatni az információkat, és szigorúbb intézkedést vár a kormánytól. A mai tájékoztatón elhangzott, hogy elmarad a szociális munka napjára tervezett kitüntetés-átadás, az operagála megrendezése még kétséges.

Napok óta ugyanazok a számok jelennek meg a városi oldalon, 34 fertőzött és 63 karanténban lévő lakos. A megyei adat is több napos, hiszen a koronavírus.gov.hu oldalon már más számot láthatunk. Október 21-e óta nem kap az önkormányzat fertőzöttségi adatokat, ezért nem frissült a város honlapja sem.

– Mi is bekerültünk azon önkormányzatok sorába, akik nem kapnak információt, de azt gondolom, hogy minden magyar önkormányzatnál így van. Célját nem értem, hiszen ezzel pont azokat zárjuk el információ elől, akikre a védekezésnél a legjobban számítani kéne, az az a lakosság. – mondta Hiesz György, Gyöngyös polgármestere.

Hiesz György szerint az önkormányzatnak is fontos lenne ismernie az adatokat, hiszen szükség esetén intézményhálózatán keresztül gyorsan tud intézkedni. A polgármester felelőtlenségnek nevezte az információk elhallgatását. Mint elmondta: úgy tudja, érintett a mátrai és a gyöngyösi kórház is, erről pedig a betegeknek is joguk lenne tudni.

Hiesz György azt mondta: a fertőzések elkerülése érdekében elmarad a szociális munka napján a kitüntetés-átadás, és ugyanerre a sorsra juthat a december 4-re tervezett operagála is.

A polgármester azt is elmondta, hogy egy bentlakásos intézmény dolgozójánál is felmerült a koronavírus-fertőzés gyanúja, várja a teszt eredményét, ami elképzelhető, hogy már a karantén lejártakor érkezik, de tud olyanról is, aki nem is kapott piros cédulát a hatóságtól, a rendszer jelenleg kaotikusan működik Hiesz György szerint.

A legtöbb szórakozóhely jelenleg nem tart bulikat, ám van kivétel. A város első embere arra kéri a szülőket, próbálják lebeszélni gyermeküket, hiszen nagy a fertőzésveszély. De nem csak ott, hanem szinte mindenhol. Az önkormányzat külön intézkedési tervet dolgozott ki gyermekintézményeire nézve, ha felmerül a koronavírus gyanúja, azonban hatásköre nem terjed ki mindenre.

– Egy 25 fős csoportba, talán a másik 24 szülő elvárná a tájékoztatást, hogy jelezzük, hogy kedves anyuka, apuka, csoportba történt egy ilyen eset. Tessék szíves lenni óvatosan, figyelni a gyereket, hogy produkál-e tünetet, ezt mi nem tehetjük meg, nem is fogjuk megtenni. Most mi ezt kapjuk felülről, hogy hallgatunk. – tette hozzá a polgármester.

Hiesz György továbbra is arra kéri az időseket, krónikus betegeket, hogy a bevásárlásban kérjék az önkormányzat segítségét, ne menjenek közösségbe, és mindenki tartsa be a szabályokat.


Tovább az archívumra