Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Huszárokra emlékeztek

Huszárokra emlékeztek

Idén szűk körben koszorúzták meg a Vármegyeháza kapualjában a 12. Nádor Huszárezred emléktábláját. A huszárezred legendás tábornokára Hertelendy Gáborra emlékezett beszédében Engelleiter Zoltán, majd a civil szervezetek és az önkormányzat elhelyezték a megemlékezés koszorúit a huszárezred emléktáblájánál.

A Hertelendy huszárezred indulójával kezdődött a megemlékezés. Engelleiter Zoltán arra emlékeztetett, hogy az említett huszárezred 220 éve, 1800. október 26-án települt Gyöngyösre. Az ezred parancsnoka, Hertelendy Gábor fényes katonai pályát futott be, több hősi csata is kapcsolódik a nevéhez.

– A Napóleoni háborúk idején többek között Ferdinánd főherceg kimenekítése a francia fogságból. Körbevették a franciák az osztrák területen. 4 huszárszázaddal Hertelendy Gábor parancsnok vezényletével áttörtek a francia kordonon, és kimenekítették Ferdinánd főherceget. – mondta Engelleiter Zoltán, a Helyőrségi Nyugállományúak Klubjának elnöke.

József nádor parancsba adta Hertelendy Gábor altábornagynak, hogy készíttessen festményt magáról aminek hátoldalára írja le hősi tetteit.

– Jelen ismereteim szerint ez a festmény létezik, mind a mai napig, és ennek a festménynek a hátára – ami már a parancs másik része, megkapta a feladatot Hertelendy Gábor altábornagy, hogy az életútját saját kezével írja meg. – mondta Engelleiter Zoltán.

A parancs továbbá úgy szólt, hogy ezt a festményt a huszárezred állomáshelyén azaz a mostani Vármegyeházán kell elhelyezni. A kép azonban mind a mai napig nem került elő. Az ünnepi beszéd után a civil szervezetek és az önkormányzat is elhelyezte koszorúját a 12. Nádor Huszárezred emléktáblájánál.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
A Baradla barlang - természetfilm
15:05
Egy nap a világ - utifilm sorozat - India 2. rész
15:30
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Cimbaliband és Danics Dóra & Gera Attila - Ederlezi és Balkánia
16:02
A Szomszéd vár - turisztikai magazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:34
G25 – gazdasági magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:23
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:52
Zongoraavató hangverseny (részlet)
19:06
Reklám
19:09
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:35
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság