Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Körlevél a kórházaknak – be kell engedni a legközelebbi hozzátartozót

Körlevél a kórházaknak – be kell engedni a legközelebbi hozzátartozót

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Körlevélben hívja fel a kórházak figyelmét az országos tisztifőorvos, hogy be kell engedni a legközelebbi hozzátartozót egy haldokló Covidos beteghez is, hogy elbúcsúzhasson. Korábban sokan arra hívták fel a figyelmet, sérti az emberi méltóságot, ha a koronavírusos betegeknek egyedül kell meghalniuk az intézményekben.

Csütörtök reggelre meghalt 87 beteg, országszerte közel 6500 beteget ápolnak kórházakban és majdnem 500-an vannak lélegeztetőgépen. Szerdán pedig már arról számoltunk be, hogy többek között a gyöngyösi kórházat is felkészítették koronavírusos betegek fogadására. Mára kiderült, az emberi méltóság érdekében a szigorú látogatási tilalom ellenére is mindenütt meg kell engedni, hogy a családtagok elbúcsúzhassanak a haldoklóktól. Egy tisztiorvosi levél szerint ugyanis a kórházaknak a Covid-osztályokon is lehetővé kell tenniük, hogy a közvetlen hozzátartozó a haldokló beteg mellett legyen, a látogatási tilalom ellenére is biztosítaniuk kell a kapcsolattartást és megfelelő tájékoztatást kell adni a beteg állapotáról. Müller Cecília a körlevélben arra kötelezi az összes kórházat, hogy meghatározott esetekben a covidos és nem covidos osztályokon is tegyék lehetővé a hozzátartozóknak a kapcsolattartást a betegekkel.
A kiskorú beteg mellett a szülő vagy a törvényes képviselő lehet bent, illetve az általa vagy törvényes képviselő által megjelölt személy. A szülő nő mellett az általa megjelölt nagykorú személy lehet a vajúdás és a szülés alatt.
A védőfelszerelést a kórházaknak kell biztosítani a hozzátartozóknak.


Az Aktuális napi hírei (2020-11-12 )

Tovább az archívumra