Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Elvitel és kiszállítás lehet, helyben fogyasztás nem

Elvitel és kiszállítás lehet, helyben fogyasztás nem

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Szerda óta a vendéglátóhelyeken tilos a helyben fogyasztás, de orrot és szájat eltakaró maszkban megvárhatják rendeléseiket, vagy házhozszállítást kérhetnek. A kormány új intézkedésének bevezetése után sok vendéglátóegységnél nőtt a rendelések száma. Emellett, akik eddig nem nyújtottak ilyen szolgáltatást, azok nagy része már szintén kiszállít, de olyan étterem is akad – többek között Gyöngyösön is – amelyik átmenetileg bezár.

Üres asztalok és székek. Most ilyen látványt nyújtanak a vendéglátóhelyek, ugyanis a kormány döntése alapján szerda óta nem lehet helyben fogyasztani. A vendéglátóhelyek többsége már alkalmazkodott és tájékoztatta fogyasztóit. Többen változtattak a nyitvatartásukon. Ennél a bisztrónál pedig az ételek palettáját bővítették.

– Több lett a megrendelésünk és próbálunk még egy harmadik menüt is bevetni minden napra, hogy legyen nekik rántott, szaftos. Levesekből legyen kétféle, meg a szokásos dolgok, amiket megszoktak a vendégek, igyekszünk a kedvüket kielégíteni. Mellette bővítettük az étlapokat, házhozszállítással frissen sültekkel, hideg tálakkal. – mondta Csomor Tímea, a Fahéj Bisztró szakácsa.

Korábban még úgy lehetett tudni, hogy be kell zárniuk az éttermeknek és csupán házhoz szállíthatnak, de a Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a vendéglátó üzletben addig lehet tartózkodni, amíg átveszik megrendeléseiket, mindezt persze úgy, ha orrot és szájat eltakaró maszkban teszik.

– Igyekszünk úgy dolgozni, ahogy a kormány elrendelte. A maszkot mindenkivel betartatjuk, kézfertőtlenítőnk ki van rakva, de itt helybe nem lehet fogyasztani. – tette hozzá Csomor Tímea.

Ebben az étteremben is gőzerővel csomagolják az ételeket, ugyanis, a változás következtében a házhozszállítások száma rohamosan megnőtt, már a hatályba lépés napján 10 %-kal növekedett. Van azonban Gyöngyösön is olyan étterem, amely a mostani feltételek miatt átmenetileg bezár.

A visszajelzések alapján az emberek többsége elfogadta a vendéglátóhelyeket érintő korlátozásokat. A vendéglátók pedig bíznak abban, hogy minél hamarabb véget ér ez a helyzet és hamarosan ismét helyben fogadhatják vendégeiket.

Az érintett vállalkozások számíthatnak állami kompenzációra. A szerdától életbe lépő rendelkezések értelmében a gazdaságilag leginkább sújtott tevékenységek – így az éttermi szolgáltatók – adófizetési könnyítést és 50 %-os bértámogatást is kaphatnak novemberre.


Az Aktuális napi hírei (2020-11-12 )

Tovább az archívumra