Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Továbbra is büntethető a parkolás papír óra nélkül, vagy két órán túl

Továbbra is büntethető a parkolás papír óra nélkül, vagy két órán túl

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Továbbra is büntethető, ha valaki papír óra nélkül, vagy két órán túl parkol ott, ahol azt tábla jelzi Gyöngyösön. Ezzel kapcsolatban több poszt jelent meg a legnagyobb közösségi portálon, pedig a két órán túli parkolás büntethetősége nem az ingyenes parkolás kategóriájába tartozik.

Több felháborodott komment is érkezett a legismertebb közösségi oldal egyik gyöngyösi csoportjába. A kommentelők nagy része nem érti, hogy miért lehet büntetni a parkolási zónákban a két órán túl várakozó autókat, amikor a közterületen való parkolás újból ingyenessé vált országosan.

Ferenczy Dániel, a Városrendészet igazgatója elmondta, hogy a KRESZ és önkormányzati rendeletek szabályozzák, hogy egy településen belül hol jöhetnek létre úgynevezett parkolási zónák, amelyek nem azonosak a fizetőparkolókkal. Amíg a fizetőparkolók esetében a parkolóőrök végzik az ellenőrzést és fizetési kötelezettség van, amelynek elmulasztása esetén pótdíjat szabhatnak ki, addig a parkolózónákban a közterület-felügyelet ellenőrzi a jogosultságot – azaz azt, hogy ott lakik-e az autótulajdonos és van-e kártyája, illetve azt, hogy ha nem ottlakóról van szó, nem haladta-e meg a parkolási idő a 2 órát – amit a papírórák elhelyezésével tudnak igazolni az autósok

– Aki nem lakik a zónában és úgy érkezik be, ő kitesz egy papírboltokban kapható tanórát és beállítja arra az időpontra, amikor megérkezett és két órán keresztül ingyenesen parkol. Tehát ez mindig is ingyenes volt. – mondta Ferenczy Dániel, a Városrendészeti Igazgatóság igazgatója.

Ha valaki nem a parkolózónában lakik, akkor két óránál hosszabb ideig a jelenlegi helyzetben sem maradhat a területen. Abban az esetben, ha a parkolás feltétele közül valamelyik nem teljesül, vagyis 2 órán túl várakozik valaki, vagy nincs kitéve az autóban jól látható helyen a papíróra, akkor büntethetnek.

– Ha parkolózónába megy be valaki, akkor ott közigazgatás eljárás keretein belül kerül az intézkedés vele szemben, ott viszont már bírság kiszabására van lehetőség. – mondta Ferenczy Dániel.

A parkolózónákban hozott intézkedés az ott lakók érdekében született, ugyanis mindenkinek joga van a lakóhelyéhez közel parkolni az autójával.


Az Aktuális napi hírei (2020-11-12 )

Tovább az archívumra