Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Megkezdődött a szűrés az oktatási és szociális ágazatban

Megkezdődött a szűrés az oktatási és szociális ágazatban

Pénteken a szociális ágazatban, mától pedig az oktatási-nevelési intézményekben is elkezdődött a dolgozók szűrése antigén gyorstesztekkel. A tesztelés során 47 ezer szociális és 191 ezer oktatási intézményben dolgozót szűrnek le. A munkát 2000 egyetemi hallgató is segíti. A tesztelés önkéntes, de a remények szerint sokan élnek majd a lehetőséggel.

Elkezdődött az ingyenes célzott tesztelés az oktatási és a szociális intézményekben. Még pénteken érkezett meg Gyöngyösre a szociális dolgozók tesztje is, az ő szűrésük jelenleg is zajlik.
A miniszterelnök november 9-én jelentette be, hogy a biztonságos oktatás érdekében az iskolai és óvodai dolgozókat rendszeresen tesztelni fogják. A Fecske úti tagóvodában hétfőn végezték el az első szűréseket.

– A mai napon a Fecske úti óvodába és a Mátrafüredi óvodába jött két orvostanhallgató Debrecenből. A Fecske úti óvodába rendkívüli szünet van, kevesebb a dolgozó, de azért többen bejöttek. A 14 főből heten kérték a tesztelést és mind a hétnek negatív lett a tesztje. A Mátrafüredi óvodában eddig semmiféle tünetet nem tapasztaltak, a gyerekek is teljes létszámmal járnak, a szülők körében sem hallottak pozitív eredményről ezért most ezt a tesztet nem kérte egyik dolgozó sem. – tájékoztatott Molnár Lászlóné, Gyöngyös Város Óvodái intézményvezetője.

A vizsgálat orron keresztül levett mintából történik, aminek az eredménye negyed órán belül látható. Jelenleg a tünetmentes bölcsődei dolgozók, óvodapedagógusok, tanítók, tanárok tesztelése zajlik. Akinek valamilyen tünete van, annak a hivatalos protokollt kell követnie és orvoshoz kell fordulnia. Az intézményvezető tájékoztatása szerint a karanténban lévő óvodai csoportokban lassan feloldhatják a korlátozást.

– Azt tapasztalom, hogy lassan jönnek vissza a karanténban lévő óvodák, a gyerekek ugye jönnek, de a dolgozók is folyamatosan a héten szerintem visszajönnek, és ha nem lenne újabb megbetegedés, akkor talán egy jó héten belül vissza tudnánk állni – de sajnos egy-egy adódik még továbbra is. – mondta Molnár Lászlóné.

Jelenleg egy óvodapedagógus vár tesztelésre, ha az ő tesztje pozitív, akkor egy újabb csoport kerül karanténba. A többi óvodában szerdán, csütörtökön és pénteken folytatódnak a szűrések.

Az Egressy Béni Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola dolgozót is szerdán tesztelik, itt eddig a pedagógusok 80%-a jelezte részvételi szándékát. Országosan olyan intézményről is tudni, ahol a mostani nem kötelező teszttel a dolgozók mintegy 5%-ánál mutatták ki a vírus jelenlétét. Ők tünetmentesek, hazaküldték őket és karanténba vonultak.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
A sándorgyuri - portréfilm
15:21
Vidróczki gála 2019 - Vidróczki Verőke - Ide lábam, ne oda…
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Zongoraavató hangverseny (részlet)
16:05
Fórum 1. rész – közéleti magazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:34
Fórum 2. rész – közéleti magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Hit világa – vallási műsor – ismétlés
18:12
Világörökség_Jászó 
18:20
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:40
Sport7 1. rész – sport magazin – ismétlés
19:06
Reklám
19:09
Sport7 2. rész – sport magazin – ismétlés
19:35
Nápolyi 1. rész – ismétlés
20:01
Reklám
20:04
Nápolyi 2. rész – ismétlés
20:30
Képújság