Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Magyar Véradók Napja

Magyar Véradók Napja

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Ma van a Magyar Véradók Napja. A Magyar Vöröskereszt kezdeményezésére 1988 óta ismerik el ezen a napon a sokszoros véradókat, a több éve véradásszervezésben tevékenykedőket, véradóbarát munkahelyeket, valamint a véradó-mozgalom támogatóit. A vírushelyzet miatt idén elmarad a díjátadó ünnepség, de online közzéteszik a díjazottak listáját. A Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat hangsúlyozza, hogy vérre a koronavírus-járvány idején még inkább szükség van, a véradások a jelenlegi veszélyhelyzet alatt is folyamatosak.

Bár idén a koronavírus-járvány miatt nem tartható meg a Magyar Véradók Napi ünnepség, de így sem marad el az elismerés. Gortva József, a Magyar Vöröskereszt Heves megyei igazgatója azt mondja, a járvány felülírta számításaikat, de a véradók és a szervezők most is példamutatóan viselkednek.

– A járvány óriási terhet ró mindenkire – mentálisan, anyagilag és egyéb szempontból – ennek ellenére az emberi segítőkészség továbbra is meg van, tudják az emberek, hogy az emberi vér az pótolhatatlan, nélkülözhetetlen a gyógyításban és jelentkeznek a meghirdetett véradásainkra. – mondta Gortva József, a Magyar Vöröskereszt Heves Megyei Szervezetének igazgatója.

Az igazgató hozzátette: a vírus nem segített a toborzásban, ám ennek ellenére sem állt meg az élet, hiszen vérre mindig szükség van.

– Számos olyan esemény történt, például az intézmények, munkahelyek bezárása, állampolgárok mozgásának korlátozása, ami nem segített a véradók toborzásában. Ennek ellenére a tavaly összeállított terveknek kb. 80-90 %-át tudjuk itt Heves megyében teljesíteni, olyan módon, hogy a kieső véradási események, helyszínek helyére újabb lehetőségeket keresünk. – mondta Gortva József.

Magyarországon mintegy 200 ezren adnak vért egy vagy több alkalommal és ez a szám évente 40 ezer első véradóval bővül. Gyöngyös kiemelkedő ebből a szempontból, hiszen legyen szó szórakozóhelyen, munkahelyen, fitneszterembe vagy intézményben szervezett véradásról, mindig kiugró eredményt ér el városunk.

– Kiváló eredményt szoktak a gyöngyösi lakosok produkálni. Az ő aktivitásuk valóban példamutató és nagyon köszönjük gyöngyös város lakóinak és a környék lakóinak, akik eljönnek a városi véradó napra. Számos olyan esemény van Gyöngyös környékén például a Mátrai Erőműnek a véradó kollektívája is rendkívül aktív, akiknek nagyon sokat köszönhetünk, mert a járvány legvadabb időszakában is engedélyezték a dolgozóknak, hogy véradások megtartásra kerüljenek. – mondta a megyei igazgató.

Aki szeretne véradásával életeket menteni, az legközelebb Gyöngyösön a városi véradáson tud segíteni, december 14-én és 15-én, a Mátra Művelődési Központban.


Tovább az archívumra