Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Már igényelhetik a szállásadók a támogatást

Már igényelhetik a szállásadók a támogatást

Már igényelhetik a szálláshely-szolgáltatók az elmaradt foglalásaik utáni 80%-os támogatást, a vendégeknek pedig minden díj visszajár. A jelenlegi intézkedések szerint a szálláshelyek november 11. és december 11. között nem fogadhatnak “szabadidős” céllal utazó vendégeket. A szabályozott időszakban csak azok jogosultak az utazásra, akik üzleti, gazdasági, oktatási, rendvédelmi, egészségügyi utazóknak minősülnek. Aki ezt mégis megszegi, anyagi megtorlásra számíthat.

November 11. óta egyik szálláshely sem fogadhat „szabadidős” vendégeket december 11-ig, a tilalmat megszegő szállásadó és szállóvendég is büntethető. Míg a szálláshely 100 ezer és 1 millió forint közötti pénzbüntetésre, illetve 1 nap és 1 év közötti bezárásra számíthat, a turistát 5 ezer és félmillió forint közötti bírsággal sújthatják.

A kormány döntése alapján azonban a kötbér és az előleg visszajár a foglalóknak vagy megegyezés szerint egy későbbi utazás alkalmával felhasználhatják, valamennyi szálláshely pedig elmaradt foglalásai után támogatást kap.

– A szálláshely-szolgáltatók számára igényelhetővé válik az a támogatást, amely a kieső bevételeik 80 %-át megtéríti. A támogatást minden a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban regisztrált szálláshely megkapja, amelynek az NTAK-ban november 8-ig legalább 1 foglalása érkezett november 11. és december 10. között. A támogatás mértéke a rögzített foglalások nettó bevételének a 80 %-a. – tájékoztatott Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmusszakmai vezérigazgató-helyettese.

A támogatást az érintettek az NTAK felületén keresztül igényelhetik elektronikus űrlap kitöltésével, amire 30 nap áll rendelkezésre, a folyósítást a Magyar Turisztikai Ügynökség még ebben az évben elvégzi.

– Javaslom, hogy aki jogosult december 20-ig nyújtsa be a támogatási igényét. Tudjuk, hogy a koronavírus nehéz helyzetbe hozta az ágazatot, ezért a Magyar Turisztikai Ügynökség mindent megtesz annak érdekében, hogy akár anyagi támogatással, akár az adminisztratív terhek csökkentésével megkönnyítse ennek a kritikus időszaknak az átvészelését. Valamennyiünk érdeke, hogy minél több szolgáltató folytathassa tevékenységét, minél több munkahely megmaradjon és a szálláshelyek a jövőben is versenyképes szereplői legyenek az újrainduló turizmusnak. – mondta Könnyid László.

A szálláshelyek kérik azokat, akiknek a korlátozások idejére szóló foglalása van és szeretnék megmenteni a belföldi turizmust, ne mondják le foglalásaikat, hanem ahol lehet, válasszák a dátum nélküli módosítás lehetőségét vagy egy későbbi időpontot az utazásra. Mivel a jelenlegi helyzet alapján a korlátozások december 11. éjfélig szólnak, ezért az azt követő időszak egyelőre foglalható.

A novemberi turistaforgalom egyébként hagyományosan a leggyengébb a januári és a februári után, a vendégek ilyenkor a rendezvények miatt és üzleti céllal érkeznek jellemzően, vagyis nem egy erős időszak semmisül meg – de a decemberi ünnepek belföldi turizmusa egyelőre nagyon is kétséges.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A csütörtöki adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális - hírek röviden
09:02
Luther Márton élete 3. – Isten tenyerén? - rajzfilm sorozat
09:09
Méhlegelők - filmetűd
09:17
Reklám
09:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:36
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
10:02
Reklám
10:04
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
10:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:46
Itt vagyunk – Alkotunk és előadunk - dokumentumfilm
11:11
Reklám
11:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális - hírek röviden
18:02
Luther Márton élete 4. – Úton az Úr felé - rajzfilm sorozat
18:15
Molnár Dániel - Trambulin
18:17
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nápolyi 1. rész
19:02
Reklám
19:04
Nápolyi 2. rész
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Nápolyi 3. rész
20:11
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság