Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Téli felkészülés

Téli felkészülés

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Éjszakai mínuszok, reggeli fagyok, ónos eső és köd. Mostani időjárásunkra ezek a viszonyok a jellemzőek, ezért érdemes mind a gépjárművel, mind a gyalogosan közlekedőknek jól felkészültnek lenni. A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a balesetek megelőzése érdekében néhány tanáccsal készült a lakosoknak a téli hónapokra.

Jön a tél, lassan, de halad felénk. A közúti közlekedés jellemző veszélyei ilyenkor a csúszós, jeges utak, hótorlaszok, elzárt útvonalak, szűk látótávolság, valamint a kényszermegállások – sorolja Nagy Csaba sajtóreferens. A veszélyes helyzetek elkerülése és a bekövetkezett események kezelése érdekében a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság néhány tanáccsal készült az autósoknak.

– Az időjárási körülményeknek megfelelően válasszák meg a vezetési stílust és a sebességet, alapvető fontosságú a téli gumik használata, hólánc legyen a járművön. Tegyünk el vizet, meleg italt és takarókat, ha hosszú útra indulunk. A mobiltelefonunkat mindig töltsük fel, legyen nálunk térkép, GPS és elemlámpa is. A fényszórókat minden indulás előtt ellenőrizzük le, hogy tökéletesen működnek-e. Kényszermegállásnál gondoskodjunk a láthatóságról, láthatósági mellény és fényvisszaverő csík viselésével. – mondta Nagy Csaba, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóreferense.

Ugyan még nincsen hó, de a gyalogosoknak sem árt a felkészülés és az óvatosság, hiszen a járdákon közlekedve is érhet minket baleset.

– Havas időben összefagyott hó az ereszcsatornákról jég eshet a járókelőkre, a járdák síkossá válhatnak. A síkosság mellett a hó betakarhatja a járdaszegélyt és egyéb tereptárgyakat, gödröket, csatornafedeleket, amik további veszélyforrásokat jelenthetnek. – mondta Nagy Csaba.

Amennyiben bárkit baleset ér és sérülést szenved, mindenképp hívjon segítséget és tartsa melegen magát, vagy ha nem részese a balesetnek, akkor azok elszenvedőit.


Tovább az archívumra