Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Márciusig marad a 24 órás ügyelet

Márciusig marad a 24 órás ügyelet

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Március végéig biztosan marad a 24 órás központi orvosi ügyelet Gyöngyösön. Mint arról már beszámoltunk, felmerült, hogy az adóbevétel-kiesés és a drasztikus kormányzati elvonások miatt januártól 16 órában működne tovább az ügyelet. A járványhelyzet miatt azonban túlterhelt az egészségügyi ellátórendszer, az ügyeletben lévő orvosokra is több feladat hárul, ezért a városvezetés úgy döntött, egyelőre biztosan nem változtat a jelenlegi helyzeten.

Mentősökkel megy házhoz, balesetekhez, közterületekre. Éjszaka, hétvégén is vizsgálja a betegeket, és jelenleg a 10-es körzethez tartozó lakosok ellátását is végzi az ügyeletes orvos. A rendeléseken folyamatosan csöng a telefon, házhoz pedig nem kötelesek menni a háziorvosok, így most az ügyeletre a szokásosnál is nagyobb teher hárul. Ezért döntött úgy a polgármester, hogy március végéig nem csökken az ügyelet működési ideje.

– Most módosítjuk a rendeletet és március 31-ig meghosszabbítjuk, ezt kérték a háziorvosok is, várhatóan a Covid durva hullámának a végéig lesz 24 óra, de utána kényszerű takarékossági okból visszaállunk a valamikori 16 órára. – mondta Hiesz György, Gyöngyös polgármestere.

Számos más város csak 16 órában biztosítja az ügyeleti ellátást, Gyöngyösön viszont már évtizedek óta a nap 24 órájában rendelkezésre áll az orvosi ügyelet. Amihez – bár az állam feladata – az önkormányzat évente 15 millió forintot biztosít.

– Hétfőtől péntekig nekünk 16 órába kellene, erről szól az állami finanszírozás, a többletpénzt, ami kb. 15 millió forint, ezt a város teszi hozzá. Ugye a környékbeli települések 16 órában dolgoznak, ők csak annyit, amennyi a törvényi kötelezettség. De azért kell még e fölött is az önkormányzatoknak, nem csak nekünk, a többi településnek is még zsebbe nyúlnunk, mert ebből az állami finanszírozásból nem tudjuk üzemeltetni. – mondta Hiesz György.

Az ott dolgozók díjazását jelentősen növelték, és több más területen is pénzbeli támogatást ad az önkormányzat, ami nem lenne feladata, például az oktatási intézményeket szintén segíti a város.


Tovább az archívumra