Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Sok a fertőzött, azonnali téli szünetet követel a PDSZ

Sok a fertőzött, azonnali téli szünetet követel a PDSZ

A téli szünet azonnali elrendelését követeli a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete január 4-ig, a kiesett napokat pedig javasolják június 16-tól 30-ig bepótolni. A hét elején nyilvánosak lettek a pedagógusteszt első körös eredményei, melyet a kormány pozitívnak, míg a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete aggasztónak talált. Véleményük szerint a szünet napjainak átszervezésével azonnal csökkenthető a kontaktusok száma, és ezzel a vírus terjedése is lassítható.

„Mindenképp szükséges lenne az iskolák azonnali zárása vagy így, vagy úgy” – így fogalmazott Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének tagja. Úgy vélik, hogy a mostani fertőzöttségi számok mellett a kormánynak haladéktalanul el kellene rendelnie a téli szünetet, ezzel védve az oktatásban résztvevő diákokat, pedagógusokat.

– Ebben a járványhelyzetben sokkal hasznosabb lenne, ha most történne meg a zárás és két héttel tovább tartanánk a tanévet, mint hogy, ilyen viszonyok közepette maradjunk nyitva, amikor egy nap alatt magasabb a halálozásoknak a száma, mint egész szeptemberben volt. – mondta Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének tagja.

A PDSZ szerint a szünetátrendezés nem okoz különösebb fennakadást, már csak azért sem, mert júniusban az intézményekben jellemzően kirándulásokat, ismétléseket tartanak, másrészt addigra jó eséllyel indulhat a vakcina-program és az esetszámok is csökkenhetnek, valamint a szerintük “nehézkesen működő online oktatás” helyett akkor már nagy eséllyel lehet biztonságosan oktatni közösségben is.

A PDSZ emellett mindenképp szeretné elérni azt, hogy azoknak a pedagógusoknak, akik pillanatnyilag betegállományban vannak vagy voltak, illetve karanténba kényszerültek, fizessék ki azonnali hatállyal a fizetésük és az eddigi járandóságuk közötti különbséget.

– Ha valaki megnézi most a PDSZ facebook oldalát, kint van egy poszt, amit egy kollégánk küldött be 50 valahány ezer forintos jövedelemről. Ilyen jellegű táppénzeket fizetnek most karácsony előtt a kollégáknak. Sokan kérdezik, hogy vajon miért nem vállalják a tesztelést? A tesztelést nem vállalni egyébként valóban felelőtlenség, de az is óriási felelőtlenség, hogy így hagyunk ilyen jövedelemmel belefutni a decemberbe családokat. – nyilatkozta a PDSZ tagja.

Nagy Erzsébet azt mondja, úgy látják, hogy a gyorsteszteknél is sok a pozitív eredmény, ráadásul nem kerülnek bele azok a pedagógusok, akik már otthon vannak – ezzel alacsonyabbnak tűnhet az összeredmény.

– Azt kell tudni, hogy tünetmentes emberekről van szó, tünetmentesen bukott ki több mint 2000 felnőtt a rendszerben, akik kitudja hány napon keresztül fertőzhették a környezetüket anélkül, hogy erről tudtak volna, és mégsem történik intézkedés. Most már tudunk sok olyan intézményt, ahol annak ellenére sem történt zárás, hogy pl. 14-ből 7 embernél mutatták ki, hogy pozitív az eredményük. – mondta Nagy Erzsébet.

A szakszervezet országos választmánya úgy véli, a szünet javasolt átrendezése az egyetlen jó megoldás a jelenlegi helyzetben.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A vasárnapi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
09:21
Reklám
09:23
Híradás plusz – megyei hírműsor
09:52
Zongoraavató hangverseny (részlet)
10:06
Reklám
10:09
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
10:35
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
11:04
Nápolyi 3. rész - ismétlés
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Luther Márton élete 1. – Miből lesz a cserebogár? - rajzfilm sorozat
18:15
Molnár Dániel - Maradj velem
18:17
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nézőtér - kulturális magazin
19:05
Reklám
19:07
Szigetmonostor a béke szigete - dokumentumfilm
19:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Egy nap a világ - utifilm sorozat – Malaysia 1. rész
20:11
Reklám
20:14
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság