Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Az advent veszélyeire figyelmeztet a katasztrófavédelem

Az advent veszélyeire figyelmeztet a katasztrófavédelem

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Kétnaponta meghal valaki lakástűzben Magyarországon az adventi időszakban az eddigi statisztikák szerint. Ilyenkor duplájára nő a lakástüzek száma az országban. A Katasztrófavédelem fokozott figyelemre int. Azt kérik, ne hagyjuk égve a gyertyát, ha elmegyünk otthonról és csak megbízható helyről vegyünk izzósort is.

Tapasztalatok szerint az adventi időszakban kétszer annyi lakástűzhöz kell vonulni, mint az év más időszakaiban. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság adatai szerint ilyenkor átlagosan 45 percenként gyullad ki egy lakás, naponta 2-3 válik lakhatatlanná a tűz miatt, és kétnaponta meghal valaki lakástűzben.

Komoly veszélyforrássá válhatnak a koszorú gyertyái vagy a rossz minőségű izzósorok. A lakásban lévő, műanyag tárgyak és bútorok miatt is gyorsabban terjedhet a tűz és több mérgező füst is keletkezik.

– Idén Heves megyében már 175 lakástűz volt, 13 ember sérült meg, eddig 3-an haltak meg a tűz miatt otthonukban. Megyénkben 13 472 m2 épített terület semmisült meg. A lángok sokszor 1-2 m2-en pusztítanak, de előfordult, hogy egy lakás lakhatatlanná is vált a tűz miatt. Otthonunkat most egy tűzveszélyes dekorációval, az adventi koszorúval egészítjük ki. – mondta Nagy Csaba, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóreferense.

Nagy Csaba azt tanácsolja, hogy sose hagyjuk az égő gyertyát felügyelet nélkül, hiszen gyakran ilyenkor következik be a baj.

– Mindegy hogy mi magunk készítjük el a koszorút, vagy készen vásároljuk azt, a legfontosabb, hogy a gyertyák alatt legyen egy nem éghető alátét. Nem elég, ha biztonságos egy koszorú, az elhelyezésére is figyelni kell. A koszorú környékén ne legyen semmilyen éghető anyag, hiszen a tűz könnyen átterjed a koszorúról az asztalon lévő tárgyakra, függönyre, ablakkeretre. A legbiztosabb megoldás, ha csak akkor ég a koszorún a gyertya, amikor a szobában tartózkodunk. – mondta a sajtóreferens.

Nagy Csaba kiemelte: minél hamarabb észrevesszük, hogy kigyulladt valami a lakásban, annál nagyobb eséllyel tudjuk saját kezűleg eloltani, több időnk van kimenekülni és a tűzoltókat hívni, akik egy kisebb kiterjedésű tűz esetén több értéket tudnak megmenteni. A tüzek korai észlelésének legjobb módja, ha beszerzünk egy füstérzékelőt, akár ajándékként is.


Tovább az archívumra