Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Elindul a fejlesztés az erőműben, a dolgozók bizonytalanok

Elindul a fejlesztés az erőműben, a dolgozók bizonytalanok

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A tulajdonos jóváhagyta a Mátrai Erőmű hosszú távú fejlesztési programját, így elindulnak az átalakítás előkészítési munkái. Az erőmű több ezer ember megélhetését biztosítja a térségben, akik bizonytalanok. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium azt ígéri, a jövőben is munkát biztosítanak nekik és kiemelt figyelmet fordítanak a továbbképzésükre is, közben más szakértők arra figyelmeztetnek, a lignit alapú termelés kivezetése után várhatóan nem tartható a jelenlegi dolgozói létszám.

Több mint kétezer alkalmazott, ezen felül külső vállalkozók munkatársai mindennapi megélhetéséért felel a Mátrai Erőmű. Számukra már a tulajdonosváltás is bizonytalansággal járt, most pedig a fejlesztések miatt is többen aggódnak. A zöld jövőkép kialakításának előkészítési munkái hamarosan elkezdődnek, a tulajdonos jóváhagyta a hosszú távú fejlesztési programot. A tárca közleményében azt ígéri: a dolgozóknak a jövőben is biztosítanak munkát, illetve a nekik dolgozó magánvállalkozók munkavállalóinak is, valamint kiemelt figyelmet fordítanak majd továbbképzésükre, hiszen az átalakítással erre is szükség lesz.

Az erőmű technológiai átalakítása négy pillérre épül, amelynek része egy 500 megawatt teljesítményű új gázturbinás erőmű és egy 31 megawattos biomassza tüzelésű blokk építése a visontai telephelyen, továbbá 200 megawattos napelempark létesítése a két bánya rekultivált területein, valamint egy tiszta szén technológiát alkalmazó kísérleti üzem létrehozása.

Az MVM azt ígéri, hogy az átalakítási folyamat és a jövőbeni működtetés során kiemelt figyelmet fordít az erőműben és a bányákban elérhető képzett munkaerőre, továbbképzésükre, és alkalmazásukra az új tevékenységekben. A gördülékeny átmenet érdekében pedig a vállalat folyamatosan egyeztetni fog az érdekképviseleti szervezetekkel.

Közben más szakértői vélemények arra figyelmeztetnek, a jelenlegi foglalkoztatotti állomány biztosan csökkenni fog a technológiaváltással – a lignit alapú villamosenergia-termelés 2030-ig tervezett kivezetése után.

Az erőmű melléktermékeit alapanyagként felhasználó vállalkozásoknak újra kell tervezniük működésüket, és fel kell készülniük a változásokra – áll a tárca közleményében.


Tovább az archívumra