Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Nincs gyógyszerfelhalmozás

Nincs gyógyszerfelhalmozás

Nem rohamozták meg a hazai gyógyszertárakat a koronavírus-járvány második hullámában, sőt, októberben a patikák forgalma vissza is esett. A támogatott vényköteles gyógyszerek forgalma közel 50 milliárd forint volt, ami szeptemberhez képest 1,4 %-os visszaesést, éves szinten pedig 1,1 %-os lassulást jelez. Gyöngyösön nem volt jellemző ilyen mértékű visszaesés, de városunkban is kisebb mértékű a tavaszi rohamnál a gyógyszerek betárazása.

Januártól októberig a gyógyszertárak forgalma igen magas volt, több mint 5%-kal haladta meg az 1 évvel korábbit. A szakember szerint, a járvány második hulláma alatt a fogyasztás jóval kiegyensúlyozottabbá vált, az őszi-téli átlagos fogyasztás alacsonyabb a tavaszinál. Városunkban most inkább az év végi karácsonyi töltekezés figyelhető meg – mondja Dr. Csipes Ágnes, gyógyszertárvezető.

– Most olyan 2 hónapnyi töltekezés van, úgy év végéig töltenek fel, nem úgy, mint tavasszal, hogy mindenki kiváltotta a 3 havi mennyiségét, hanem 2 havival lehet számolni, annyit visznek el egyszerre. – mondta Dr. Csipes Ágnes, a Gyöngy Gyógyszertár gyógyszertárvezetője.

Dr. Csipes Ágnes azt mondja, a vírusra való tekintettel, főként a vitaminokat vásárolják – ezek közül is a C és D vitamint, valamint a Cink és Szelén készítmények fogynak jelentős mértékben, azonban kellően felkészültek, nincs hiány ezekből a termékekből.

Probléma, hogy van, aki betegen megy be a patikába gyógyszerért.

– Akinek tünete van, vagy nem érzi jól magát, ne adj isten pozitív lett bármilyen teszt eredménye, ne menjen közösségbe. Sokszor tapasztaljuk azt, hogy megjelennek itt köhögéscsillapítóért, vitaminért, jellemzően még az Aspirin Protect-et viszik. Ne ők jöjjenek. A pozitív esetek, a tünetesek, akik nem érzik jól magukat, maradjanak otthon. – mondta a gyógyszertárvezető.

Ha bármelyik idős vagy tünetes betegnek gyógyszerre van szüksége és egyik hozzátartozója sem tudja kiváltani, éljen a városi segítő szolgálattal, de semmiképp ne menjen közösségbe, ezzel veszélyeztetve másokat.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A vasárnapi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
09:21
Reklám
09:23
Híradás plusz – megyei hírműsor
09:52
Luther Márton élete 5. – Minden eladó - rajzfilm sorozat
10:08
Reklám
10:11
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
10:36
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
11:05
Nápolyi 3. rész - ismétlés
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Luther Márton élete 6. – Kenyértörés - rajzfilm sorozat
18:15
Márkus Liza - Csak egy tánc volt
18:17
Reklám
18:20
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:36
Nézőtér - kulturális magazin
19:05
Reklám
19:07
Villanófényben a Mátra - dokumentumfilm
19:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:46
Egy nap a világ - utifilm sorozat - Malaysia 2. rész
20:11
Reklám
20:14
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság