Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Karácsonyi halvásár

Karácsonyi halvásár

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A hal az ünnepek, a karácsonyi asztal elmaradhatatlan része. Bár idén egyéb időszakokban is nőtt, de még mindig karácsonyra koncentrálódik az éves halfogyasztás egyharmada. A halak közül csak a busa ára emelkedett 200 Ft-tal, jelenleg 700 Ft-ért lehet kapni a gyöngyösi piacon. A legtöbben ilyenkor a pontyot keresik, abból is a feldolgozott változat a legnépszerűbb.

A karácsonyi ünnep tradicionális étele, a hal. Nagy volt a sorban állás a piacon, a halbolt előtt kedd délelőtt. A vásárlók 70%-a – mint kiderült – halászléhez viszi a halat, a többiek pörköltet, sült- illetve rántott halat készítenek belőle.

Továbbra is a legnépszerűbb hal a ponty karácsonykor, de a harcsa is felfutóban van, lassan akár versenytársa is lehet – mondta a szakember. Bár azt is tudjuk, hogy hetente legalább egyszer kellene halat fogyasztani, továbbra is év végén fogy hazánkban a legtöbb hal. Jó hír azonban, hogy a magyar halfogyasztás folyamatosan nő, bár még így is nagy lemaradásban vagyunk az Európai átlaghoz képest. A halak ára két éve nem emelkedett hazánkban. Bőséges a kínálat, árváltozás csak egy halnál történt.

– Csak a busa ára emelkedett 200 Forinttal, annak is csak a szeletje, meg a filéje. A többi az 4-5 éve változatlan, nálam legalábbis. – mondta Sipos Oszkár halárus.

Az élőhal ide például a gyöngyöshalászi és két Jász-Nagykun-Szolnok megyei halgazdaságból érkezik, mindig frissen. Aki szeretne élőhalat is vihet, bár annak a feldolgozása és tisztítása hosszabb folyamat.


Tovább az archívumra