Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Karácsonyi menü: van, aki ételt rendel, más otthon főz

Karácsonyi menü: van, aki ételt rendel, más otthon főz

Az ünnepek alatt a háztartások nagy részében inkább otthon főznek, de a két ünnep között sokan rendelnek ételt – derült ki egy országos felmérésből. Több helyi étterem is készül karácsonyi és szilveszteri menüvel. A rendeléseket az alapanyag beszerzés miatt a legtöbb helyen legkésőbb december 21-ig lehet leadni.

Sok családnak okoz fejtörést a karácsonyi menü elkészítése. Az éttermek egy része azonban a háziasszonyok mellé áll a karácsonyi rohanásban azzal, hogy ünnepi menüt kínálnak.

Éppen a karácsonyi menü fogásait sorolja az egyik gyöngyösi étterem szakácsa. Itt már 8 éve kínálnak hagyományos, magyaros ünnepi fogásokat. A kiválasztott és előre megrendelt ételeket december 24-én délelőttre készítik el és be is csomagolják, így a megrendelőnek már csak annyi a dolga, hogy a szépen megterített asztalon feltálalja a kész fogásokat.

– Bejönnek a vendégek és kérnek karácsonyi étlapot, és azon meg lehet adni, hogy milyen időpontban jönnek, és hogy mennyit rendelnek – ez azért is van, hogy tudjuk előre, hogy hány ételt készítsünk, hogy ne legyen felesleges, amit megrendelünk. Ne legyen az, hogy sokat felhalmozunk, hanem, hogy tudjuk, hogy mennyit rendelhetünk. – mondta Patócs Márton, a Corso étterem helyettes szakácsa.

Így többnyire csak a mosogatás terhe marad a háziasszonyok vállán. Van, aki azonban nem bízza az éttermekre a fogásokat, hanem otthon készíti el a klasszikus menüsort.

A legtöbben a klasszikus karácsonyi ételeket fogják az asztalra tenni, de lehet kísérletezni is, újragondolni a régi klasszikusokat.

– Lehet olyan töltött káposztát készíteni, ami hal töltelékkel készül, nem darált hússal. Ugyanúgy készül csak a darált sertéshús helyett halat teszünk bele. Ha valaki vegetáriánus vagy éppen olyan érzékenysége van, akkor például egy hagymán pirított gombát elkészít, azt kelkáposzta levélbe beletekeri, és utána azt megsüti vagy kirántja. – mondta Nagy Zoltán szakácsmester.

A legtöbb étterem a két ünnep között és szilveszter napján is nyitva lesz majd. Az biztos, hogy nem fognak az éttermek dolgozói idén sem unatkozni. A legtöbb általunk megkérdezett helyen már most sok előrendelést leadtak, és ez a szám csak tovább nőhet.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
A sándorgyuri - portréfilm
15:21
Vidróczki gála 2019 - Vidróczki Verőke - Ide lábam, ne oda…
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
Zongoraavató hangverseny (részlet)
16:05
Fórum 1. rész – közéleti magazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:34
Fórum 2. rész – közéleti magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Hit világa – vallási műsor – ismétlés
18:12
Világörökség_Jászó 
18:20
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:40
Sport7 1. rész – sport magazin – ismétlés
19:06
Reklám
19:09
Sport7 2. rész – sport magazin – ismétlés
19:35
Nápolyi 1. rész – ismétlés
20:01
Reklám
20:04
Nápolyi 2. rész – ismétlés
20:30
Képújság