Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Újévi változások

Újévi változások

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Számos változást hoz az újév. Ezek egy része a családokat, a nyugdíjasokat és a vállalkozásokat érinti. Elindul az otthon-felújítási támogatás, a családtámogatási rendszer több új elemmel bővül, a nyugdíjasok 13. havi nyugdíjának visszaépítése is elkezdődik – februárban egy heti plusz nyugdíjjal. Fontos, mindenkit érintő változás, hogy most már mindenhol fizethetünk bankkártyával. Nagy vitákat generáló változás viszont, hogy míg az önkormányzatok nem emelhetnek adót, a kis- és középvállalkozások iparűzési adóját – ami jelentős helyi bevétel – felére csökkenti a kormány.

Számos változást hoz 2021. A legalább egy gyermeket nevelő családok otthonfelújítási költségeibe legfeljebb 50 %-kal, maximum 3 millió forintig beszáll az állam. Bővül idén azon települések listája, ahol igényelhető a falusi CSOK – és változás, hogy már a nagyszülők is igényelhetik, ha megfelelnek minden feltételnek és dolgoznak a nyugdíj mellett. A nyugdíj mértéke 3 %-kal nő és elindul a 13. havi nyugdíj visszaépítése is – egyelőre egy heti plusz nyugdíjat kapnak az érintettek februárban.

Az új értékesítésű ingatlanok áfája 27-ről 5 %-ra csökken. Január 1-jétől a kifizetett építkezési és telekszámlák áfa tartalmát 5 millió forintig visszatérítik.

Az online pénztárgépet használó kereskedők idén januártól kötelesek mindenhol biztosítani az elektronikus fizetés lehetőségét, így szinte bárhol fizethetünk bankkártyával.

A kormány felezi a kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozások iparűzési adóját. Ezzel az önkormányzatok nagy része szerint nehéz helyzetbe hozva a városokat, hiszen sok feladat ellátásának ez a bevételi forrás jelentette az alapját.

Idén bővül az online intézhető ügyek köre a NAV-nál, melyhez csak ügyfélkapu-regisztrációra van szükség, továbbá a gépjárműadót 2021-től az adóhatóság felé kell fizetni.

A kormány június 30-ig változatlan formában meghosszabbította a hitelfizetési moratóriumot, azonban a 2021. évi minimálbér és a garantált bérminimum ügyében egyelőre nem született még döntés, tehát egyelőre a tavalyi összegekkel kell kalkulálniuk a munkáltatóknak.

Az év néhány drágulást is hoz: a posta megemelte több szolgáltatás árát, néhány útszakasz fizetőssé vált, a cigaretta pedig két lépcsőben drágul. Az MNB elemzői szerint, az alkoholtermékek akár 11 %-ot meghaladó mértékben emelkedhetnek, az üzemanyagoknál is jelentős drágulás jöhet még és az élelmiszerek átlagon felüli áremelkedése is megmarad.


Tovább az archívumra