Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Brexit: nehezebb lesz külföldön munkát vállalni

Brexit: nehezebb lesz külföldön munkát vállalni

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Lezárult az Unióból történő kilépésre vonatkozó átmeneti időszak, Nagy-Britanniában már nem alkalmazható az uniós jog a Brexit miatt. Aki 2020. december végéig kiköltözött és dolgozott az Egyesült Királyságban, csak egy online nyomtatványt kell kitöltenie, és maradhat. Aki viszont idén tervezi a költözést, már egy hosszabb és költségesebb folyamat elé nézhet. Londonban élő magyar munkavállalót kérdeztünk arról, mire számít a kilépés után.

Az Egyesült Királyság 47 évi tagság után 2020. január 31-én jogilag már kilépett az Európai Unióból, miután 2016 júniusában az állampolgárok 51,9%-a döntött a kilépés mellett. A Brexit hatással van az egész világra, minket pedig a kint élő rokonok, családtagok, ismerősök helyzete miatt érinthet a leginkább.

A már az Egyesült Királyságban élő, vagy 2020 végéig még beérkező magyar állampolgároknak 2021. június 30-ig regisztrálniuk kell magukat, ha tartósan maradni szándékoznak és meg akarják őrizni jogaikat. Ezt eddig már több mint 100 ezren tették meg.
Szentgyörgyi Csaba több mint 10 éve él és dolgozik Londonban, egy bank kávézóit, éttermeit üzemelteti. Időközben megszerezte a brit állampolgárságot is. A Brexit több kérdést is felvetett, viszont az biztos, hogy azok, akik már kint élnek, maradhatnak, és dolgozhatnak továbbra is az Egyesült Királyságban.

Aki azonban idén tervezi a költözést, mélyen a zsebébe kell nyúlnia, hogy megszerezze az egy évre szóló munkavállalói engedélyét.

– Nem fognak tudni munkát kapni, ha nincs regisztrációs számuk, viszont, hogy ezt a számot megkapják, ez egy nagyon hosszadalmas tortúra és eléggé költséges is, körülbelül egy 5-600 ezer forintos költség lesz, hogy ezt a vízumot megkapják, és ahhoz, hogy például valaki kimenjen mosogatni, vagy felszolgálni, azt kell bizonyítani, hogy az Egyesült Királyság területén nincs más, aki ezt a munkát el tudná végezni. – mondta Szentgyörgyi Csaba.

A Brexittel viszont nemcsak a költözni szándékozó magyarok nem járnak jól, hanem azok a britek sem, akiknek például más országban van nyaralójuk, és több hónapot töltenek ott minden évben.

– Nagyon sok angol vett például Spanyolországban, vagy Franciaországban nyaralókat, és van, aki nyugdíjas, és fél évet, egy évet is kint van folyamatosan, de ezzel, hogy kiléptek az Unióból, sajnos ez már nem opció, mert maximum 90 napot tartózkodhatnak az EU területén.
Ezért többségük spanyol, vagy francia állampolgárságot kért, hogy továbbra is szabadon utazhasson. – – mondta Szentgyörgyi Csaba.

2021. október 1-től kivezetik a személyi igazolványokat, mint beutazáshoz használható okmányokat, a magyar állampolgárok kizárólag útlevéllel igazolhatják magukat. Nagy-Britannia területei pedig tegnap ismét a középpontba kerültek, a magas fertőzöttségi adatok, és a mutálódott vírus miatt szinte teljesen lezárják Angliát, a lakosok csak a legszükségesebb esetekben hagyhatják el otthonaikat. A légijárművek leszállási tilalmát viszont feloldotta a magyar kormány, így most már Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága területéről is fogadják a személyszállító repülőket.


Tovább az archívumra