Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Drágult a levélfeladás

Drágult a levélfeladás

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A Magyar Posta január 1-jével emelte a levéltermékek és a kapcsolódó többletszolgáltatások árát. A vállalati ügyfeleket érintő díjakat is módosították, az átlagos áremelkedés mértéke 8,5 %. A postai szolgáltatások egyébként 2018 óta folyamatosan drágulnak, azonban a hazai levéltermék-árak európai összehasonlításban még így is a legalacsonyabbak közé tartoznak.

A Posta több szolgáltatásának árát is emelte. A legfeljebb 50 grammos belföldi közönséges levél díja 10 forinttal drágult, azaz 145 Ft-ért lehet egy egyszerű levelet feladni. Az elsőbbségi levél ára, szintén 50 grammig 15 Ft-tal emelkedett, az ára így 200 Ft lett.

A vállalatok által gyakran alkalmazott azonosított levél ára 5 Ft-tal, tömeges feladásnál pedig 2 Ft-tal lett olcsóbb a hagyományos levélfeladáshoz képest. Az azonosított levél igénybevételének feltétele, hogy a feladók elektronikusan adják fel levelüket.

Papíralapú feladás esetén az ajánlott levélszolgáltatás ára 485 Ft lett, azaz 45 Ft-tal drágább, a tértivevényes szolgáltatásnál pedig 35 Ft-tal emelkedett, azaz 325 Ft-ba kerül.
Az elektronikus feladásnál az ajánlott szolgáltatás 445 Ft-ra, míg a tértivevényes szolgáltatás 305 Ft-ra módosult.

Fontos változás, hogy a belföldi tértivevényes leveleket már csak elektronikus adatokkal továbbítja a Posta, azaz nem csatolja hozzá a zöld tértivevénylapot. Fontos, hogy az elektronikus adattal feladott küldeményekről a papíron visszakért igazolás díjköteles lesz. A vállalati ügyfeleket érintő díjakat is módosították.

Az újbóli díjemelést az infláció és a szolgáltatás magas humánerőforrás-igénye indokolta – közölte a Magyar Posta.


Tovább az archívumra