Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Fagyos lehűlés jön, ne hagyjuk utcán maradni a hajléktalanokat

Fagyos lehűlés jön, ne hagyjuk utcán maradni a hajléktalanokat

Tavaly 193-an vesztették életüket Magyarországon a hideg, fagyos idő következtében a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. A gyöngyösi Hajléktalanok Gondozóháza már novemberben átállt a krízisidőszakra és folyamatosan teljes kapacitással működik. Az előrejelzések szerint hétvégén egyes helyeken akár -15, -20 fok is lehet, így ha bárki hajléktalant lát az utcán, értesítse a Gondozóházat, a Családsegítő Szolgálatot vagy kérjen segítséget a 112-es segélyhívószámon.

Télen különösen nehéz az élet az utcán, sokan szenvednek fagyhalált Magyarországon. Az áldozatok egy része a szabad ég alatt, mások saját fűtetlen otthonukban hűltek ki. Őszi Benjámin intézményegység-vezető kiemelte: gondozóházukban egész nap forró teát osztanak, az Élelmiszer Bank pedig napi szinten küld ételt. Továbbá rendelkezésre állnak vitaminok, gyógyszerek és hetente egyszer egy háziorvos is felméri a hajléktalanok egészségi állapotát.

– Az átmeneti szállón 15 főt tudunk fogadni, az éjjeli menedékhelyen 15+10 időszakos férőhely van, amire április 30-ig van engedélyünk. Így összesen az éjjel bent tartózkodó személyek száma 40 fő. Az utcai szociális munka is működik egész évben, az év minden napján. Hétköznapokon este 6-10-ig, illetve hétvégén délután 4 órától este 8-ig járják a kollégák a különböző településeket, illetve Gyöngyös belvárosát. – tájékoztatott Őszi Benjámin, Hajléktalanok Gondozóházának vezetője.

Emellett napi kapcsolatban állnak a Városrendészettel és a Polgárőrséggel, akik, ha találnak segítségre szoruló embert az utcán, akkor az intézménybe irányítják.
Mivel most hétvégére különösen nagy hideget jósolnak, így az intézményegység-vezető kéri, hogy ha bárki hajléktalant lát az utcán, segítsen a bajbajutott emberen.

– Arra kérnénk a lakosságot, hogy amennyiben valahol hajléktalan személyt észlelnek vagy olyan embert, aki segítségre szorul, vagy egyedül él otthon, nem rendelkezik ezekkel a természetes támaszokkal pl: családtagok vagy akik rendszeresen ránéznek, akkor értesítsék az intézmény munkatársait vagy a Családsegítő Szolgálatot, de bármelyik intézmény-egységhez érkezik be jelzés továbbítani fogják a kollégák a megfelelő helyre. – mondta az intézményegység-vezető.

Őszi Benjámin kiemelte: a vírushelyzet miatt látogatási tilalom van az intézményben. Az éjjeli menedékhelyen ettől függetlenül fogadják az ügyfeleket, és ha már az intézmény megtelt és nem tudnak férőhelyet biztosítani, akkor sem marad senki fedél nélkül, hiszen akkor más intézményben szállásolják el.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Nyitott Egyetem - ismeretterjesztő sorozat
15:03
Márkus Liza - Könnyű mint az 1x1
15:05
Egy nap a világ - utifilm sorozat – Malaysia 1. rész
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:50
A Templomfestő - dokumentumfilm
16:05
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:34
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:21
Reklám
18:23
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:52
Luther Márton élete 5. – Minden eladó - rajzfilm sorozat
19:08
Reklám
19:11
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:36
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:05
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság