Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Nehéz helyzetben a város

Nehéz helyzetben a város

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Amit tehet, megtesz a város, hogy kordában tartsa a Mátrába érkező tömeget, ám amíg a polgármester korábban határozhatott úgy, hogy hétvégére lezárja a parkolókat, most nem kapott felhatalmazást, hogy így dönthessen. Ezért próbálják a városrendészek és a polgárőrök segítségével irányítani a forgalmat. Hiesz György Fórum című műsorunkban a város idei költségvetéséről azt mondta: nagyon szűkös év elé nézünk, sok nehéz, és fájó döntést kell meghozniuk.

Ha nem kapnak segítséget, nem fognak bírni a helyzettel – így reagált Hiesz György Fórum című műsorunkban arra, hogy jelenleg a hétvégi forgalmat a Mátrában a polgárőrök és a városrendészek irányítják. A jövőbeni tervek megvannak a hasonló helyzetek kezelésére. Hiesz György szerint megoldás lehetne, ha a látogatók Farkasmályban, Mátrafüreden hagynák az autóikat, onnan pedig elektromos buszok, vagy libegő vinné fel őket a magasabban fekvő területekre. Jelenleg azonban erre nincs lehetőség, mint ahogyan arra sem, hogy a polgármester felhatalmazást kapjon a parkolók lezárására. Ezt korábban megtehette, és meg is tette. Jelenleg a polgárőröknek és a városrendészet munkatársainak meg van kötve a kezük.

– Nem intézkedhet, terelgetheti a forgalmat, ha baj van, akkor a jogi következménye a miénk. Látom a rendőrség nyomorult helyzetét, hogy nincs elég ember, el vannak vezényelve, de a rendőrségnek, a kormányzatnak, az államnak kellene azt mondania, hogy segít. Nem segített. -. mondta Hiesz György, Gyöngyös polgármestere.

A következő feladat most az, hogy mindenhová, ahonnan elindulnának a turisták a Mátrába, eljusson a hír, hogy fennakadások lehetnek, esetleg más úticélt válasszanak maguknak. Ha pedig mégis a Mátrát szeretnék meglátogatni, készüljenek fel – tette hozzá a polgármester. Hiesz György szerint, ha a turista negatív élménnyel tér haza, lehet, hogy legközelebb más úticélt választ magának.

A város első embere a jövőről is szólt a műsorban. Hamarosan megalkotják az idei költségvetést, de úgy fogalmazott: ez művészet lesz, hiszen rengeteg a befolyásoló tényező.

– Nem tudjuk, hogy a Covid hatása hogy gyűrűzik be, nem tudjuk, hogy mennyi lesz, amit elvesznek. Nem tudjuk, hogy mikor adják vissza a parkolást, nem tudjuk, hogy mikor indul be az idegenforgalom, nem tudjuk, hogy a kormány meglépi-e a minimálbér emelést, mert azt nekünk kötelező a dolgozóknak kifizetni, ez városi szinten több mint százmillió forint. – mondta a városvezető.

És azt sem tudni, lesz-e kormányzati kompenzáció. Hiesz György azt mondta: lakossági elégedetlenséghez fog vezetni, hogy nem lesznek fejlesztések, így nagyon nehéz év elé néz a város. Hogy valamennyire csökkentsék a kiesést, 20%-kal csökkentik a képviselők tiszteletdíját, a bizottságok és a tagok számát, leépítés várható a városházán és az önkormányzati cégekben, amelyek összevonásra is készülhetnek. Hiesz György szerint jelenleg a túlélés a cél.


Tovább az archívumra