Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A HPV okozta megbetegedésekről, a védőoltási programról tartottak tájékoztatót Gyöngyösön a Művelődési Házban

A HPV okozta megbetegedésekről, a védőoltási programról tartottak tájékoztatót Gyöngyösön a Művelődési Házban

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A gyöngyösi képviselőtestület döntése értelmében, a 2010-ben 13. életévüket betöltő lányok részére szülői kérésre, HPV elleni védőoltást biztosít térítésmentesen.

A méhnyakrákot és nemiszervi szemölcsöket a Human Papiloma vírus okozza. Évente 1200 nőt betegít meg a HPV vírus méhnyakrákot okozó típusa, és ennek fele halállal végződik. – mondta Dr.Papp Zoltán szülész-nőgyógyász főorvos, a szülőknek tartott tájékoztatón. Hazánkban közel 4 éve lehet kapni a HPV elleni védőoltást, de nem tartozik a támogatott gyógyszerek közé, ára 90 ezer Ft. A védettség kialakulásához még a szexuálisan aktív korba lépés előtt tanácsos az oltást beadatni. Ennek lehetőségét biztosítják Gyöngyösön. A képviselő testület áprilisban döntött arról, hogy a 13. életévüket betöltött lányok számára ingyenes biztosítják az oltóanyagot. A szülők a beleegyező nyilatkozatot december 9-ig juttathatják el az Intézményi és Humán Kapcsolatok Igazgatóságára. A védettség kialakulásához 3 oltásra van szükség, amit félév alatt kell beadatni, az első oltást december 15-én kapják azok az idén 13 éves lányok, akiknek szülei kérték.

Pásztor Csilla


Az Aktuális napi hírei (2010-12-07 )

Tovább az archívumra