Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Nagy a hiány a büdzsében

Nagy a hiány a büdzsében

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Szűkös költségvetési év elé néz Gyöngyös, de nem kevés fejlesztési tartalékkal zárult a költségvetési tervezet első fordulós tárgyalása. Bár jelenleg a polgármester egy személyben dönthet, most is kikérte a frakciók véleményét. Már pontosan láthatóak az elmúlt év hiányai és körvonalazódnak a várható plusz bevételek is, de az biztos, hogy számos megszorító intézkedésre lesz szükség, amelyek átgondolása, megtervezése már elkezdődött – erről is szó volt a tegnapi Fórumban.

Nullszaldós a 2021-es költségvetés, nem kevés fejlesztési tartalékkal – mondta Hiesz György Fórum című műsorunkban. Ahhoz azonban, hogy a gyermek-, és szociális intézmények ne érezzék túlságosan a hiányt, hogy a város továbbra is biztosítsa a parkok gondozását, helyreállíthassa a várható károkat például a játszótereken, vagy útjavítási, járdaépítési munkálatokat tervezhessen, a pénzek átcsoportosítására volt szükség, ezért például a civil, a sport és a kulturális szféra biztosan kevesebb támogatást kap.

Az önkormányzati intézmények – amelyeket összevonnak – kevesebből gazdálkodhatnak idén, csökkentek a bizottságok, a tagok létszáma, és a tiszteletdíjak is – és még tovább sorolta a polgármester azokat a fájó döntéseket, amelyeket meg kellett hozni. A korábban csak nagyjából saccolt összegek most pontosításra kerültek, Hiesz György először azokat említette, amelyek negatívan érintik a városi költségvetést.

– Szolidaritási adó 36 millióról 497 millióra növekedett, gépjárműadó 100 millió, parkolási díj, ha egész év lesz, akkor 83 millió, KKV-t érintő 50%-os elvonás, amiről a kormány döntött, 390, a járvány okozta termeléskiesés körülbelül ugyanennyi, 380-390, ha idegenforgalmi adó egész év, az 80 millió, Európai Uniós projektekhez, mivel többletpénz kell, az 260 millió. – sorolta Hiesz György, Gyöngyös polgármestere.

És a mínuszoknak itt nincs vége, közel 2 milliárd forintot számoltak össze, ami idén kieshet. Vannak azonban költségvetési tételek is, amelyek valamelyest kompenzálják a nagymértékű kiesést.

– Jövedelem kiegyenlítés kapcsán beszabályozták, hogy kapok, vagy nem kapok, általában nullát kaptunk, mert jó adóerő képességűek voltunk. Ez most jobb lett, 211 millióval többet kapunk, mint tavaly. Normatív állami támogatás növekedett 569 millióval, hiteltörlesztési moratórium – nem kell visszafizetni a sportcsarnok, strand első félévet – az 56 millió, a kompenzáció így 836 millió. – mondta Hiesz György.

Így 1 milliárd hétszázezer forint a kiesés. A költségvetést februárban fogadja el városvezetés.


Tovább az archívumra