Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Számolják az erdei fülesbaglyokat

Számolják az erdei fülesbaglyokat

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a lakosság bevonásával ismét országos erdei fülesbagoly telelőhely felmérést hirdetett. Az un. szinkronszámlálás időpontja tegnap lezárult, de a telelő csapatok számolását gyakorlatilag folyamatosan lehet végezni. A lakossági felmérés kettős célt szolgál, ugyanis az adatközlők szélesebb köre sokkal pontosabb országos adatokat szolgáltat a jelenség területi eloszlásáról és nagyságrendjéről, mintha a felmérést csak hivatásos szakemberek végeznék. Másrészt tájékoztatja is az embereket a baglyok különleges viselkedéséről.

Stábunk 30 baglyot számolt a gyöngyösi polgármesteri hivatal udvarán, ahol a madarak gubbasztva szunyókáltak a fák ágain. Itt pihennek nappal, és így jól számlálhatóak.

– Azért fontos a számbavételük, hogy hosszú évek után visszatekintve tudjunk tendenciákat elemezni. Ezektől a madaraktól nem kell félni, semmiféle veszélyt nem jelentenek ránk, semmilyen egészségügyi problémával nem járnak. – mondta Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és természetvédelmi Egyesület szóvivője.

Az erdei fülesbaglyok az ősz második felétől nagy csapatokat alkotva, elsősorban lakott területek legbelső részein telelnek. A jelenség hátterében a szakember szerint az érintett települések környékének gazdag zsákmányállat-kínálata áll.

– Ezek a baglyok egészen elképesztő gazdasági hasznot hajtanak, egy erdei füles bagoly naponta megeszik 2,5 valamelyik egérfajt. – mondta a szóvivő.

A tél folyamán a baglyok által elfogyasztott kisrágcsálókat, ami országos viszonylatban több mint 100 tonnát jelent, a gazdálkodóknak rágcsáló irtószerrel kellene kiirtaniuk, ami jelentős környezeti kárt okozna, ezért a baglyok jelenléte elemi érdekünk – mondta a szakember. A baglyok pedig valószínűleg azért választják a zavartság miatt látszólag kedvezőtlenebb belterületi fákat nappali pihenőhelyül, mert a településeken ezekből általában több van, mint a szántókon, illetve a lakott területekről hiányoznak azok a nagyobb testű ragadozómadarak, melyek veszélyt jelentenének rájuk.

A fák alatti ürülék- és köpetpotyogás az általános higiénés szabályok betartása mellett nem hordoz fertőzéskockázatot, mondta Orbán Zoltán.

A telelő bagoly csapatokról a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakemberei egész télen várják az adatokat, melyeket akár utólag, a tavasz folyamán is érdemes beküldeni, mert ezek is bekerülnek az éves összesítésbe.


Tovább az archívumra