Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Magas zöldségárak

Magas zöldségárak

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A tavalyi zöldségár növekedés kitart még év elején is. Hunyadi István, a FruitVeb ügyvezető igazgatója azt mondja, sok tényező együttesen alakította az árakat – egyrészt a vírussal kapcsolatos intézkedések drágították, másrészt a termeléshez szükséges alapanyagok árai növekedtek, valamint a munkaerőhiány is a növekvő tendencia felé tolta a zöldségek fogyasztói árát. A szakember szerint, ha áprilisban kellő mennyiségben teremnek zöldségek, akkor az hozhat némi csökkenést.

Tavaly a járványhelyzet berobbanása után a zöldség ágazat szereplői is nehéz helyzetbe kerültek. Bár nem volt kiemelkedő termésmennyiség, de a nagy természeti károk sem okoztak állománykiesést – mondja Hunyadi István, a FruitVeb ügyvezető igazgatója.

– Termésmennyiség tekintetében egy átlagos évet zártunk, míg az árak emelkedését tapasztalhatták a fogyasztók. Ez sok mindennek köszönhető egyrészt a vírussal kapcsolatos intézkedések drágították, nehezítették a termelést, logisztikát, szállítmányozást, raktározást, tehát sokféle hatása volt a vírusnak és nyílván a keresleti oldalon is tapasztalható volt egyfajta bizonytalanság. – mondta Hunyadi István, a FruitVeb ügyvezető igazgatója.

Hunyadi István azt mondja, az a fogyasztói ár, amivel a vásárló találkozik, annak átlagosan harmadát kapja meg egy magyarországi termelő, ugyanis mindenki ráteszi a maga hasznát, amíg eljut a fogyasztóig a zöldség. Emellett drágulnak a termeléshez szükséges anyagok, tápanyag utánpótlók, növényvédő szerek és hosszú évek óta a munkaerőhiányból fakadó, magasabb munkabérezés is növeli a zöldségek árát.

– A korábbi évek tendenciái alapján azt lehet mondani, hogy óriási mértékű csökkenésre ne számítsanak a hazai vásárlók, nem szeretnék senkit ezzel kecsegtetni. Nem valószínű, hogy megtörténne, hogy sok évvel ezelőtti szintre áll vissza egy-egy termék fogyasztói ára, általában a piac nem szokott visszafelé reagálni, főleg egy ilyen környezetben ahol egyre drágulnak a költségek. – mondta Hunyadi István.
A szakember hozzátette: a nagymértékű drágulástól egyébként hosszútávon nem kell tartania a fogyasztóknak, ugyanis az import árunak lehet egy árkorlátozó hatása, valamint áprilisban, ha már nagyobb mennyiségben teremnek a zöldségek, az is hozhat némileg csökkenést – addig viszont a téli időszaknak megfelelően magasabb áron juthatunk zöldségekhez.


Tovább az archívumra