Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Jelentkezhetnek mellékhatások az oltás után

Jelentkezhetnek mellékhatások az oltás után

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A következő héten sokan már a második oltásukat is megkapják Gyöngyösön, és az eddigi tapasztalatok alapján előfordulhatnak helyi és általános tünetek. Dr. Nagy Éva háziorvos elmondta: hőemelkedés, láz, fejfájás, gyengeség, és hányinger is jelentkezhet, de felhívja a páciensek figyelmét, ez normális. Az első oltás után mindössze egy betege számolt be tünetekről.

Mivel vagy egy legyengített kórokozót, vagy annak egy antigénjét tartalmazzák a koronavírus elleni oltóanyagok, okozhatnak kellemetlenséget az oltás után, és leginkább a második, vagyis az emlékeztető oltás után. Dr. Nagy Éva páciensei közül az első után csak egy valakinél jelentkeztek tünetek, viszont hamarosan többen már a második vakcinát is megkapják, ezért fontos felhívni a figyelmet, milyen tünetek jelentkezhetnek náluk.

– A helyi tünetek között van az, hogy bedagad valakinek a karja, bepirosodik, viszket, fáj, olyan is van, aki nem is tudja felemelni egy-két napig a karját, hónalji nyirokcsomók dagadhatnak be, ezek az úgymond helyi tünetek, és az általános tünetek azok nagyjából megfelelnek bármilyen vírusos megbetegedésnek. – mondta Dr. Nagy Éva háziorvos.

Mint például a hőemelkedés, vagy láz, gyengeség, fejfájás, hányinger, köhögés és torokfájás. Immunrendszer függő, kinek melyik jelentkezik, vagy egyáltalán jelentkeznek-e tünetek. Dr. Nagy Éva azt mondja, ez normális, így nem kell megijedni ezektől, legfeljebb pár napig tarthatnak.

– Enyhébb lázcsillapítókat, paracetamol, vagy ibuprofén származékot lehet megpróbálni bevenni olyankor, sok folyadékot, és pihenni. Ez a legfontosabb. Ha magas láza lenne, 39-40 fokos láz, tehát nagy reakció lenne, ott már ezért lehet Algopyrint vagy Calmopyrint, ha nem érzékeny rá. – tájékoztatott Dr. Nagy Éva.

Az oltások után még a váróban kell várakozni, hogy ha azonnali reakció lépne fel, a háziorvos tudjon segíteni. Dr. Nagy Évánál eddig ilyen nem fordult elő, és reméli, hogy nem is fog, de felkészült minden tünet kezelésére.


Az Aktuális napi hírei (2021-02-24 )

Tovább az archívumra