Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Takarékos költségvetést fogadtak el

Takarékos költségvetést fogadtak el

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Elfogadta Gyöngyös 2021-es költségvetését a város polgármestere. Hiesz György a képviselői vélemények meghallgatása után döntött a közel tizenkétmilliárd forintos főösszegű büdzsé elfogadásáról. Az önkormányzat az egymilliárdos bevételkiesés miatt több helyen takarékoskodott, a legnagyobb vesztesek a városháza szerint a civil szervezetek, sportegyesületek lesznek.

A város 2021-es költségvetését a képviselői vélemények meghallgatása után Hiesz György polgármester fogadta el. A 11 milliárd 840 millió forintos főösszegű büdzsé bevételi oldala egymilliárd forinttal csökkent egyebek mellett a kieső adóbevételek, kormányzati elvonások és a koronavírus gazdaságra gyakorolt kedvezőtlen hatásai miatt, ezért az idei évben szűkebbre kellett szabni a kiadásokat – áll az önkormányzat közleményében. A kiadáscsökkentő intézkedések között szerepel egy önkormányzati bizottság megszüntetése, egy másik bizottság létszámának csökkentése, valamint a képviselői tiszteletdíjak 10 %-os csökkentése. Ennek az összegnek megfelelően a polgármester és az alpolgármesterek felajánlották, hogy leadózott jövedelmükből havi 20 ezer forintot jótékony célra fordítanak.

Néhány szolgáltatás költségét is csökkentették, így például síkosságmentesítésre, köztisztasági feladatok ellátására vagy parkgondozásra is kevesebb jut majd idén, az önkormányzati tulajdonú társaságok pedig 20 %-kal kevesebb támogatásból gazdálkodhatnak. A költségek csökkentéséhez hozzájárultak a létszámleépítések, így a polgármesteri hivatalban történt elbocsátások is. Csak ez utóbbi több mint 80 millió forintos megtakarítást jelent.

A városháza szerint az idei költségvetés legnagyobb vesztesei a civil szférában tevékenykedő kulturális és sportegyesületek lesznek, melyek között olyanok is vannak, amelyek ebben az évben egyáltalán nem, vagy csak kevesebb önkormányzati segítségre számíthatnak.

A költségvetés készítésekor a kötelező feladatok, például a bölcsődék, óvodák fenntartása, a város működését biztosító szolgáltatások ellátása, valamint a folyamatban lévő uniós beruházások prioritást élveztek, ahogy forrást kellett biztosítani a 2021-2027 ciklusban megvalósítandó pályázatokhoz kapcsolódó tervek, tanulmányok, városi koncepciók elkészítéséhez is.

A nehéz gazdasági helyzet ellenére mintegy 100 millió forint jut kisebb-nagyobb fejlesztésre, például járda, út, játszótér és parkolók működtetésére, illetve kialakítására a város minden területén.

Az önkormányzat ötmillió forintos válságalap létrehozásával igyekszik segíteni a koronavírus-járvány miatt bajba jutott, szinte minden bevételüktől eleső gyöngyösi vállalkozásokon, például a gyöngyösi állatkerten. Az alapból azok juthatnak támogatáshoz, akik kéréssel fordulnak az önkormányzathoz.


Az Aktuális napi hírei (2021-03-03 )

Tovább az archívumra