Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Szükségük van egymásra

Szükségük van egymásra

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Máig nem valósultak meg a várossal 2007-ben kötött együttműködési megállapodásban rögzített javaslataik – mondta Fórum című műsorunkban a Mátraaljai Munkaadók Egyesületének alelnöke. A város polgármestere szerint azonban van olyan, amelynek a megvalósítása már elkezdődött, de olyan tétel is szerepelt a kérések között, amely nem megvalósítható. Hiesz György úgy véli, eddig nem sikerült pontot tenniük egy 10 éves vita végére, de bízik abban, hogy működőképes lehet az együttműködés a 67 vállalkozást tömörítő egyesülettel.

A Mátraaljai Munkaadók Egyesülete 2002-ben alakult azzal a céllal, hogy összefogja a térség vállalkozásait, és hatékonyan biztosítsa az információáramlást a cégek és az önkormányzat között. Az elnök szerint az egyesület alapja a pártsemlegesség és az átláthatóság.

Nemrég egy levélben arról az elnökségi állásfoglalásról tájékoztatták a tagokat, hogy aki nem él az iparűzési adó kedvezménnyel, – amennyiben megteheti – ne a városi költségvetésen keresztül, hanem közvetlenül helyi szervezeteknek, alapítványoknak, intézményeknek utalja a megmaradó összeget.

2007-ben együttműködési megállapodást kötött az egyesület a várossal, Orbán Tamás elnök azonban azt mondja: az ebben leírtak nem minden esetben valósultak meg.

– Ebben kaptunk ígéretet arra, hogy bizonyos bizottságokban a vállalkozások képviselői, vagy az egyesület képviselője tanácskozási joggal részt vehet, és udvariasan azt kell mondani, hogy ezek a dolgok nem működnek tökéletesen. – mondta Orbán Tamás, a Mátraaljai Munkaadók Egyesületének elnöke.

Hiesz György azt mondta: úgy véli, az egyesület megalakulása óta jó kapcsolatot ápolt a város az egyesülettel, és bízik abban, hogy ez a későbbiekben is így lesz.

– Jó kapcsolat volt, remélem nagyon jó kapcsolat lesz. Szükségünk van egymásra, helyet akarunk nekik biztosítani. Ez egy technikai malőr, nem tudom hol csúszott el, pedig bizottságba, szmsz-be szerepelnek, hogy a Mátraaljai Munkaadók kapjanak szerepet, minden dologba igyekszünk bevonni őket, kellenek a vállalkozók, kell a tapasztalat. – mondta Hiesz György, Gyöngyös polgármestere.

A megállapodásban egyebek mellett azt is rögzítették, hogy a részvételi költségvetés alapján a HIPA 10%-ának elköltésére javaslatot tehetnek. A félórás ingyenes parkolás, vagy az építményadót érintő javaslataik mellett az ipari parkba vezető kerékpárút megépítése az elsődleges céljuk – mondta műsorunkban az egyesület alelnöke.

– 5 éve gyűjtögetjük a HIPA 10%-át, ami fölött rendelkeznek tagvállalataink, illetve a külsősök is, és megállapodásunk szerint ennek a terhére kell lezajlania, elkészülnie ennek a tervezési munkának. Sajnos sem az összegyűlt összegről, sem ennek elköltéséről, sem az állapotról hosszú-hosszú ideig semmilyen információt nem kaptunk, többször kértük. – mondta Báry Péter, a Mátraaljai Munkaadók Egyesületének alelnöke.

Később kaptak dokumentációt a tervek egy részéről, ami leginkább felfestésekről szól. Ez azonban Báry Péter szerint nem egyenlő egy kerékpárúttal.

Hiesz György polgármester szerint az egyesület által hiányolt adatok nyilvánosak voltak, a kerékpárút egy részét pedig csak felfestéssel lehet megoldani, ám az eddig összegyűjtött pénz, vagyis a 34,8 millió forint csak a munkálatok töredékét fedezné.

– 800 millió forintos költségvetést tett le a tervező. Tehát, ha ilyen ütembe haladunk, hogy évente 6 milliót fizetünk be, akkor ki lehet számolni, hogy ez hány év alatt lehet meg. Tehát a terv megvan, ez 13,8 millió forintba került, nagyon remélem, hogy különböző forrásokból fogunk pénzt szerezni. – mondta Hiesz György.

Az egyesület ezen kívül kifogásolta, hogy az önkormányzat adót emelt volna, ha ezt a kormány nem tiltja meg, és nem valósult meg az általuk javasolt félórás ingyenes parkolás sem. A polgármester azt mondta, mivel az átlagos parkolási idő 40-45 perc a városban, a javaslat megvalósításával a parkolási díjakból származó bevétele 70%-tól esne el a város.


Tovább az archívumra