Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Visszamenőleg is igényelhetik az érintettek az ingyenes internetet

Visszamenőleg is igényelhetik az érintettek az ingyenes internetet

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Visszamenőlegesen is igényelhető az ingyenes internet a digitális oktatásban résztvevő általános- és középiskolás diákoknak, valamint pedagógusoknak. A jogosultságukat elég egyszer igazolni, ami a veszélyhelyzet végéig érvényes lesz. A digitális oktatásban résztvevőknek, ahogy eddig, továbbra is a szolgáltató felé kell jelezniük, hogy igénylik az ingyenes szolgáltatást. A kedvezmény a fennálló és az újonnan kötött szerződésekre is érvényes és egyetlen tartózkodási helyen lehet igénybe venni.

Az elmúlt hetekben több megkeresés is érkezett a kormány felé az ingyenes internet szolgáltatással kapcsolatban, hogy számos családot, pedagógust elutasítottak a szolgáltatók, a saját belső szabályaikra hivatkozva- mondja Szentkirályi Alexandra. A kommunikációért felelős kormánybiztos hozzátette: a kormány eredeti célja, hogy minden érintett tudjon élni az ingyenes internet adta lehetőségével – ezért visszamenőlegesen is igényelhető a kedvezmény a digitális oktatásban résztvevő diákoknak és pedagógusoknak.

– A digitális munkarendben résztvevő diákok családjai, illetve pedagógusai attól függően, hogy mióta érinti őket a digitális munkarend, mostantól tehát visszamenőleg is kérhetik a kedvezményt, amit a szolgáltató, majd egy későbbi számlán ír jóvá számukra. Tehát például a már befizetett decemberi havi díjat a későbbi áprilisi számlán is jóvá lehet íratni, ha valaki korábban nem vette igénybe a kedvezményt. – mondta Szentkirályi Alexandra, kommunikációért felelős kormánybiztos.

A kedvezmény igénybevételének lehetőségét első alkalommal egy november 14-én hatályba lépett kormányrendelet alapozta meg, mely szerint 30 napos időtartamra járt a digitális oktatásban résztvevők számára a támogatás. Később a kormány több módosítással megtoldotta újabb 30 napos időszakokra, majd márciusban, amikor az alapfokú oktatásban is elrendelték a digitális oktatást, kiterjesztette az igénybe vételi lehetőséget az újonnan érintett kör számára.

– Fontos változás még, hogy a jogosultságot elég egyetlen egyszer igazolni, az egészen addig érvényes lesz, amíg a jogszabályi feltételek és így az ingyenes internet kedvezménye fennállnak. A digitális oktatásban résztvevőknek továbbra is, ahogy eddig a szolgáltató felé kell jelezniük, hogy igénylik az ingyenes szolgáltatást. A kedvezmény a fennálló és az újonnan kötött szerződésekre is érvényes és egyetlen tartózkodási helyen lehet igénybe venni. – mondta a kommunikációért felelős kormánybiztos.

Az illetékes tárca egyébként legutóbb februárban tett közzé adatokat az igénylők számáról, akkor mintegy 100 ezer család igényelte az ingyenességet, ám akkor még az alapfokú oktatásban érintettekre nem terjedt ki a rendelet hatálya. A támogatási rendszernek köszönhetően a tárca becslése szerint februárig összesen mintegy 1 milliárd forint jóváírást kaptak az érintettek.


Tovább az archívumra