Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Úgy mondják, ez volt a XX: század Mohácsa: a második világháború 140 ezer magyar katona áldozatára emlékeztek a Szent Bertalan-templom mellett az urivi áttörés évfordulóján.

Úgy mondják, ez volt a XX: század Mohácsa: a második világháború 140 ezer magyar katona áldozatára emlékeztek a Szent Bertalan-templom mellett az urivi áttörés évfordulóján.

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A hadszíntérről több ezer Heves megyei katona sem tért haza, sokukról itthon maradt családjuk a mai napig sem tud semmitJanuár 12-én kezdődött a második világháború egyik legvéresebb csatája Urivnál. Az erre emlékező szentmisén és az azt követő koszorúzáson civilek, volt katonák, pártszervezetek és az önkormányzat képviselői is fejet hajtottak szerda este a második világégés magyar honvéd-áldozatai előtt. Bármilyen történelmi megítélése is legyen ma annak, hogy Magyarország harcoló alakulatokat küldött a korabeli Szovjetunió területére, kötelességünk emlékezni azokra, akik akkor a Vörös Hadsereg ellen küzdöttek, hiszen magyar apák, fiak, testvérek, férjek voltak – mondta a szónok, Benyovszky Péter önkormányzati képviselő.
A XX. század Mohácsaként is nevezhető Don-kanyarbéli harcok után 140 ezer magyar honvéd többé nem tért haza. Soha ekkora emberveszteség nem ért korábban a történelemben magyar hadsereget – emlékeztetett Benyovszky Péter.
Most, a 68-adik évfordulón már tudjuk: a hadszíntéren több ezer Heves megyei katona is elesett, vagy eltűnt, sokukról itthon maradt családjuk a mai napig sem tud semmit.

Faragó Zoltán


Az Aktuális napi hírei (2011-01-13 )

Tovább az archívumra