Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Az elmúlt napok enyhülésének következtében térségünkben is problémát okoz az olvadás és az esőzés

Az elmúlt napok enyhülésének következtében térségünkben is problémát okoz az olvadás és az esőzés

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A folyóvizeken levonuló kisebb árhullám, illetve a kül-, és belterületeken álló belvíz jelentős károkat okoz. Az országos ár- és belvíz helyzettel szemben azonban térségünk még a szerencsések közé sorolható.

Telítődött vízelvezetők; belvíz és levonuló árhullám. Ez a kép fogadja a térségünkbe érkezőket. Pedig Gyöngyös és környékének jelenlegi bel- és árvízhelyzete még szerencsésnek mondható (az alföldi helyzethez képest); az első fokú készültségi szintet sem éri el – mondta el Szlatinszky Zoltán, vízügyi szakértő, aki hozzátette: minden az elkövetkező napok-hetek időjárásától és csapadékmennyiségétől függ.
Az elmúlt napokban térségünkben a téli évszakhoz képest meglehetősen enyhe volt az idő .(Igaz ugyan, hogy hajnalban sokfelé volt hideg és köd, de napközben többnyire enyhébb idő, napsütés volt jellemző. A legmagasabb hőmérsékletek általában plusz 4 és 6 °C között alakultak.) Ez azonban szerencsére csak lassú olvadást eredményezett, amit térségünkben még jól el tudott vezetni a talaj: a vízszintemelkedés nem érte el a vízmércéknél az első fokú készültségi szintet.
A belvíz elleni legjobb védekezés azonban továbbra is a felkészülés és a megelőzés – hangsúlyozta a szakértő.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a héten eddig tapasztalt enyhe, alapvetően csapadékmentes idő véget ér, és a hét második felétől már újra csapadékos-havas időszak következik.

Berzsényi Gergely


Az Aktuális napi hírei (2011-01-18 )

Tovább az archívumra