Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Játszóterek, templomok újulnak meg a Mátraalja településein a Leader-program segítségével, miközben maga a program is átalakul

Játszóterek, templomok újulnak meg a Mátraalja településein a Leader-program segítségével, miközben maga a program is átalakul

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az Európai Unió legtöbb államában ezt a forrást az alulról jövő ötletek számára működtetik, ám a szakemberek szerint nálunk az utóbbi időben sokszor a politikai lobbi határozott abban, hol, mi valósuljon meg. Ez fog változni a helyi munkaszervezet vezetője szerint.

Gyöngyöshalászon ismertetik a Leader-program lehetőségeit. A térségen nem csak civil szervezetek, hanem vállalkozók és önkormányzatok is kihasználták esélyeiket. Bárdosné Kocsis Éva munkaszervezete jelezte: a Mátraalja falvaiban templomok és játszóterek újulnak meg, fejlődik a borturizmus, és újszerű ötletekből sincs hiány: egy fiatal vállalkozó például tejautomatákat telepítene a környék intézményeibe.

További ötletekre is van még pénz, bár az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program 2007 és 2013 közötti Leader-forrásainak 70 százalékát már lekötötték, így a térség 24 tagtelepülésére eső 1,3 milliárd forintból még 300 millió forint szabad.

A szakember hozzátette: a programot jelentősen újragondolják, így a jövőben már az egyesületek szintjén el fog dőlni, hogy melyik pályázat érdemes a továbbküldésre.

Gyöngyöshalászon az újonnan alakult helyi nyugdíjasegyesület is valószínűleg élni kíván valamelyik pályázati lehetőséggel a jövőben.

A 48 fős egyesület aktív szerepet kíván vállalni a település kulturális életéből, mondta Sipos Lászlóné.

Faragó Zoltán


Az Aktuális napi hírei (2011-01-18 )

Tovább az archívumra