Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Gazdijogsi

Gazdijogsi

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Gazdijogsi néven indít komplex edukációs programot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A NÉBIH szerint az állatvédelmi problémák megoldásához a szemléletváltás és az oktatás is elengedhetetlen. Az ősszel induló gazdijogsi.hu online oktatási platform célja, hogy gyakorlati ismeretekkel és kellő elméleti tudással ruházza fel azokat az állattartókat, akik szeretnének kutyáikról gondoskodni.

Áldatlan körülmények között tartott és szaporított kutyák – nem egyszer ezek a hatósági ellenőrzések tapasztalatai, és ennél is jelentősebb a sorsára hagyott, vagy épp tudatlanságból rosszul tartott állatok száma Gyöngyösön is. A NÉBIH többek között ezen szeretne változtatni, ezért ősszel elindítja a gazdijogsi.hu online oktatási platformját, mellyel a jövőbeli gazdákat kívánja megfelelő információkkal ellátni.

– Azt a célt szolgálja, hogy a leendő kutyagazdik még mielőtt kutyát vásárolnak, vagy kutyához jutnának, előtte megfelelő információs háttérrel rendelkezzenek ahhoz, hogy egyrészt meg tudják ítélni, hogy jelen élethelyzetükben alkalmasak-e arra, hogy felelős gazdává váljanak. Illetve, ha a válasz igen, a döntésük az, hogy kutyatartóvá szeretnének válni, akkor pedig meg legyen az a szükséges ismeret halmaz, amellyel, ezzel a kapcsolatot harmonikussá tudják tenni. – mondta el híradónknak dr. Pallós László országos állatvédelmi főfelügyelő.

Az állatvédelmi főfelügyelő szerint a legfőbb cél, hogy az emberek megbízható és felelős gazdivá váljanak. Az oktatási platformon többek között olyan fontos információkkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők, mint a kutyaválasztás legfőbb szempontjai, az alapvető tartási szükségletek, valamint a viselkedési formákról is lesz szó a tananyagban.

– Mindenképp lesz szó arról, hogy a kutyakiválasztás során milyen szempontokat mérlegeljünk. Ez egyrészt segíti felmérni a környezetünket, hogy alkalmas e arra, hogy egy kutyával hosszú távon együtt éljünk. Másfelől abban is segít, hogy milyen fajtát válasszunk, vagy milyen méretű, milyen viselkedésű illik igazából hozzánk. Ezt követően nyilván szó lesz olyan anatómiai és élettani alapismeretekről, amelyek nélkülözhetetlenek, ahhoz, hogy megfelelő módon tudjunk együtt élni ezekkel az állatokkal. – mondta az országos állatvédelmi főfelügyelő.

Dr. Pallós László elmondta: a tervek között szerepel, hogy a gazdijogsi által szerzett bizonyítvány legyen előfeltétele a kutya vásárlásnak, vagy tartásnak. Az önkéntesen vállalható, ingyenes, online képzés várhatóan szeptembertől, e-learning képzéssel indul majd.


Tovább az archívumra